Diari digital d'Andorra Bondia
La central de cogeneració podria ampliar la producció fins a un 70%
La central de cogeneració podria ampliar la producció fins a un 70%

La central de cogeneració podria ampliar la producció fins a un 70%


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Ahir es va inaugurar la central de cogeneració de Soldeu, la primera d’Andorra, que dona servei a dotze edificis dels disset que estan connectats a la xarxa. En aquesta primera fase, la planta produeix 11 GWh d’energia tèrmica i 6 GWh d’electricitat (una mica més de l’1% de la demanda global del Principat). El director de FEDA, Albert Moles, va explicar que la companyia està estudiant estendre la xarxa a alguna altra zona de Soldeu i cap al Tarter (es podria subministrar a entre tres i cinc edificis). A més, Moles va avançar que la producció es podria ampliar fins al 70%.
Les obres de la planta, que han tingut un cost de 13 milions d’euros, es van iniciar el 2013, van acabar l’estiu passat i l’1 de desembre ja es va posar en funcionament. A partir de la importació de gas natural es produeix electricitat, que es distribueix a través de la xarxa, i també calor, que es fa arribar als consumidors mitjançant tubs d’aigua calenta. La central ha de ser una eina més per evitar la sobrecàrrega de les xarxes després de l’increment de les calefaccions que funcionen amb electricitat, va dir Moles.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i presidenta de FEDA, Sílvia Calvó, va destacar que la central de cogeneració de Soldeu és la primera pedra de la nova política energètica nacional, que té per objectiu augmentar la producció pròpia i avançar cap a un model més sostenible. Així, va recordar que es pretén assolir el 30% de producció pròpia de cara al 2030. Això es podrà aconseguir amb unes cinc plantes de cogeneració noves, però també amb altres projectes d’energia hidràulica, solar i eòlica. A més curt termini, a uns cinc anys vista, la intenció és consolidar les iniciatives impulsades i arrencar el projecte de la Comella. Avui es produeix al país el 20% d’energia. Calvó va destacar el paper de FEDA com a “accelerador” d’aquesta producció energètica nacional, tot i que també s’hi vol implicar el sector privat, ja que és un àmbit en què es poden obrir oportunitats de negoci.
La presidenta de la companyia va destacar que la planta de Soldeu contribueix a disminuir els gasos d’efecte hivernacle, el sistema és altament eficient i el rendiment és del 97%. A més, per portar el combustible es necessita menys camions, tenint en compte que en una cisterna amb gas natural es pot transportar un 20% més d’energia que en una de gasoil. En total es calcula que la reducció de l’impacte ambiental amb aquesta planta se situa al voltant del 30%. Calvó va remarcar que “Andorra també vol ser coprotagonista de la lluita contra el canvi climàtic i la central de cogeneració és un gra de sorra més”. 
Per la seva banda, el cap de Govern, Antoni Martí, va recordar que l’objectiu amb què es treballa és que el 2050 Andorra pugui ser un país neutre en emissions de CO2.

Soldeu
planta cogeneració
FEDA
xarxa
Albert Moles
Sílvia Calvó
energia tèrmica
electricitat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte