Diari digital d'Andorra Bondia
Un grup de persones sotmeses a les proves físiques de l’estudi a Llívia.
Un grup de persones sotmeses a les proves físiques de l’estudi a Llívia.

La Cerdanya, objecte d’un estudi sobre la qualitat de vida dels veïns


Escrit per: 
Agències

Demostrar i quantificar científicament quina qualitat de vida tenen els veïns que viuen a la Cerdanya en relació amb els que resideixen en altres comarques és l’objectiu d’un estudi que s’està duent a terme entre les universitats de Puigcerdà i Girona, l’Hospital de la Cerdanya i el clúster El Sol dels Pirineus. Per poder obtenir-ne un primer diagnòstic que ho avali, una trentena de persones es van sotmetre ahir a unes proves físiques al pavelló municipal de Llívia. Dividits en dos grups segons l’edat, les proves van consistir, bàsicament, a comprovar la seva freqüència cardíaca, la tensió arterial i la saturació d’oxigen, a més de la seva velocitat corrent o caminant. Els resultats es combinaran amb els que aportin una vintena de persones més que, en les darreres setmanes, es van sotmetre a la mateixa exploració en una zona propera al nivell del mar, així com amb les respostes d’un qüestionari que s’ha fet arribar a uns 300 habitants de la Cerdanya.

Les persones que, voluntàriament, van dur a terme les proves físiques que formen part de l’estudi per mesurar científicament la qualitat de vida dels habitants de Cerdanya, tant a la banda administrativa catalana com a la francesa, es van dividir en dos grups, tenint en compte si eren menors o majors de 55 anys. Els primers van realitzar un test de Cooper, que va consistir a córrer la màxima distància possible durant un període de dotze minuts, mentre que els segons també van fer l’activitat, però caminant, i acotada a la meitat del temps. A més, a tots ells se’ls va comprovar quina freqüència cardíaca, tensió arterial i saturació d’oxigen tenien.

Les dades obtingudes en aquestes proves es compararan amb les que ja es disposen de l’exploració que s’ha fet a nivell de mar i, a més, s’afegiran als resultats dels 300 qüestionaris que s’estan duent a terme entre persones que viuen a la comarca. Les preguntes valoren aspectes com la percepció de l’entorn, el volum d’activitat física que practiquen i, a més, altres paràmetres que serveixin per poder valorar la seva qualitat de vida. Amb tot plegat, segons el director del clúster El Sol dels Pirineus, Ramon Treserras, se’n podrà presentar una primera diagnosi a finals d’aquest mes, gràcies a la qual es puguin crear productes i serveis basats en la promoció de la salut.

Una de les investigadores principals de l’estudi, Emma Roca, va explicar que la seva voluntat és “veure que la gent que viu a Cerdanya té unes condicions físiques i una salut diferenciables de la gent que no hi viu”. En aquest sentit, va dir que l’alimentació i l’estil de vida saludables, sumats a l’altura sobre el nivell del mar i la qualitat de l’aire de la Cerdanya, converteixen la comarca en un territori idoni des del punt de vista de la promoció de la salut. A falta dels resultats definitius, Roca va afirmar que les marques obtingudes a les proves físiques d’ahir han estat satisfactòries. Un dels objectius propers és que, més endavant, s’obrin també a persones que estiuegen a la zona, per comprovar si, tot i no viure-hi, aquest fet els influencia d’alguna manera.

La Cerdanya
estudi
qualitat de vida
veïns

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte