Diari digital d'Andorra Bondia
El mòdul de menors es convertirà durant sis mesos en una cel·la de maternitat.
El mòdul de menors es convertirà durant sis mesos en una cel·la de maternitat.

La Comella es prepara per primer cop per acollir el nadó d’una presa


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

En uns dos mesos i si s’avança el part, abans, el silenci fred dels passadissos de les cel·les de la Comella es veurà trencat pels plors, gemecs i també rialles d’un nadó. Per primer cop el centre penitenciari de la Comella té entre els presos una embarassada i s’ha habilitat un espai adequat perquè ella i el nadó puguin estar junts els primers mesos de vida en les condicions que requereix el naixement d’un bebè.  Des de la direcció del centre s’ha optat per condicionar l’espai del mòdul de menors,  que és com un apartament, amb sofà, endolls, dutxa, aixeta i nevera, per traslladar la dona i el seu fill. També s’hi posarà un bressol, un canviador i tots aquells utensilis i productes necessaris per a la cura del fill.

La dona, que té 35 anys, té dos fills més que viurien amb el seu pare a una localitat pròxima al Principat, segons ha pogut saber aquest rotatiu. Va ingressar al centre penitenciari el mes de desembre passat per haver introduït droga en reiterades ocasions al Principat. Actualment  es troba entre el setè i el vuitè mes de gestació. Ella ha manifestat la voluntat de voler donar pit i estarà tot el temps possible amb el seu fill.  La dona, que roman  des de finals de l’any passat en presó preventiva per un delicte contra la salut pública, un cop es dictamini el judici i la sentència haurà de complir condemna possiblement separada del fill. Actualment no hi ha cap legislació que reguli el temps que ha d’estar un nadó amb la mare dins de la presó, segons explica el director de la Comella, Francesc Tarroch. I si no hi ha cap norma judicial que digui el contrari, des de la direcció del centre apunten que el període no hauria de ser superior a mig any. 
Atès l’estat avançat de gestació de la mare, se l’ha ubicat a una cel·la per a ella sola perquè no hagi de compartir espai amb altres preses que són fumadores. Es fa pel bé de la salut de la mare i del nadó que ha de néixer, segons manifesten des de la direcció.
A més, la presa disposa d’un dispositiu d’alarma a través del qual, si mai té algun problema, polsa un botó i s’activen els serveis que siguin necessaris per atendre-la.

Protocols previs al part
S’han establert dos protocols per si el part passa entre setmana o el cap de setmana. En el cas que sigui de dilluns a divendres, el centre disposa d’infermeres durant horari de dia i també tres dies d’una doctora. Si hi ha la doctora, serà aquesta qui atendrà i acompanyarà la presa els primers moments i decidirà quan avisar l’ambulància per traslladar-la a l’hospital. En cas que sigui en horari nocturn, cap de setmana, o quan no hi hagi cap metge ni infermera al centre, s’avisarà el SUM i la dona serà traslladada a l’hospital. Si és una falsa alarma, tornarà al centre, i si realment és el moment del part, romandrà a l’hospital fins que els metges li donin l’alta. El trasllat sempre serà custodiat per una patrulla de policia, i l’estada de la dona a l’hospital serà també sota vigilància. 
Al moment de donar a llum  s’avisarà el pare de la criatura, que si arriba a temps podrà entrar al part per estar amb la seva dona fins  que neixi el seu fill.  Des de la direcció també es preveu contactar amb representants d’altres institucions penitenciàries per les trobades periòdiques que realitzen i demanar com atenen els casos de maternitat a altres centres. Hi ha presons als països veïns que tenen unitats i espais de maternitat i experiència en atenció a nadons dins de les presons. 
Des de la direcció es van plantejar dues possibles ubicacions per albergar aquesta unitat maternal provisional. Un és el mòdul de menors, pel qual s’ha decidit finalment, l’altre era el dels pisos per a familiars dels presos. “Es va triar el mòdul de menors perquè té un pati  on la mare pot sortir amb el nen i té més llum natural que els pisos”, va justificar Tarroch. En cas que s’empresoni algun menor, la direcció estudiaria com s’hauria de compartir l’espai, o en tot cas ubicar aquest als pisos per a familiars.
Per altra banda, des de la direcció també s’ha assegurat que mare i fill rebran totes les atencions posteriors al part i les que requereix un nadó, tant pel que fa als serveis sanitaris com els socials. Les llevadores que han de fer aquesta atenció s’han format sobre les mesures de seguretat del centre penitenciari. 

Bateig a Casa de la Vall
El d’aquesta dona serà el primer cas d’una presa embarassada a la Comella, però no en la història de les institucions penitenciàries andorranes. Quan la presó es trobava a Casa de la Vall, existeixen actes que recullen que els funcionaris de la presó van batejar un nadó nascut entre les barres d’una mare privada de llibertat. 
Sigui com sigui, la intenció de la direcció de la Comella no és crear cap unitat de maternitat, però sí  transformar el mòdul de menors en un espai adequat per a una mare i un fill els primers mesos de vida.  

la Comella
prepara
primer cop
acollir
nadó
presa
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic