Diari digital d'Andorra Bondia
Una reunió del consell nacional de discapacitat.
Una reunió del consell nacional de discapacitat.

La Conava reconeix la discapacitat a 111 persones durant el 2018


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Agències

La Comissió Nacional de Valoració (Conava) va atorgar el reconeixement d’algun grau de discapacitat a 111 persones durant l’any passat, segons va publicar ahir el departament d’Estadística per primera vegada donant així acompliment al primer Programa estadístic per a l’any 2019.
Segons el tipus de discapacitat, un 36% de les persones a qui se’ls va reconèixer alguna  tenen una discapacitat psíquica, un 29,7% una discapacitat física i un 24,3% una discapacitat física i psíquica. Les persones amb una discapacitat sensorial representen un 4,5%, mentre que les persones a qui s’ha reconegut una discapacitat física i sensorial suposen un 1,8% del total. Els tipus de discapacitat física, psíquica i sensorial, i psíquica i sensorial representen un 0,9% cadascuna.
Per edats, una de cada tres persones (34,2%) amb discapacitat reconeguda l’any 2018 és menor. Un 25,2% de les persones amb discapacitat es troben en la franja d’edat de 52-68 anys i un 24,3% en el tram de 35-51 anys. Els adults d’entre 18 i 34 anys representen un 7,2%, els que estan en la franja dels 69 als 85 anys, un 6,3% i els majors de 86 anys, un 2,7%.Més de la meitat de les persones a qui s’ha reconegut una discapacitat, en concret un  54,1%, són homes. La resta, un 45,9%, són dones. 
Pel que fa a la nacionalitat, més de la meitat de les persones reconegudes amb un grau de menyscabament l’any 2018 són andorranes (51,4%). Els espanyols representen un 28,8% i els portuguesos, un 11,7%. El 8,1% restant són d’altres nacionalitats.
Per parròquies, la que té més persones amb una discapacitat reconeguda l’any 2018 és Andorra la Vella, amb 32 (28,8%). La segueixen Escaldes-Engordany amb 27 (24,3%), Encamp amb 18 (16,2%) i Sant Julià de Lòria amb 16 (14,4%). Les parròquies amb menys persones amb una discapacitat reconeguda són la Massana amb 8 (7,2%) i Canillo i Ordino (ambdues amb 5 persones, el que suposa un 4,5%).
Amb relació a l’estat civil, el  58,6% de les persones amb discapacitat reconeguda l’any 2018 són solteres i el 27,9%, casades. Els divorciats i els separats suposen un 5,4% i un 3,6%, respectivament, mentre que els vidus representen un 2,7%. De la resta, un 1,8%, se’n desconeix l’estat civil.

Valoració de les dades
La presidenta de la Federació d’Associacions de Persones amb discapacitat (FAAD), Anna Parramon, va assenyalar que de moment no poden fer una valoració d’aquestes dades perquè no recullen quantes persones van presentar les sol·licituds perquè se’ls recone-gués algun grau de menyscabament i “es van quedar fora”. A més, també va posar en relleu  que és important conèixer els motius pels quals no se’ls va concedir. 
Parramon també va explicar que procurarà poder parlar amb el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, els pròxims dies per demanar les dades globals que recullin el nombre total de sol·licituds presentades. Finalment, va anunciar que a mitjans de gener tindran una reunió i espera que llavors es pugui fer una valoració de les xifres des de la FAAD. 
Per la seva banda, la presidenta de l’Associació de Persones amb Diversitat Funcional del Principat d’Andorra (Amida), Agustina Grandvallet, va fer notar que les persones que han tingut contacte amb la seva associació fan una valoració positiva del funcionament de la Conava. Des de l’entitat consideren que la Comissió “funciona bé” des que es van introduir canvis a petició del Consell Nacional de la Discapacitat (Conadis).
De tota manera, una de les demandes que posarà sobre la taula la Federació d’Associacions de Persones amb discapacitat (FAAD) serà la d’ampliació de l’equip de valoració amb un tècnic cognitiu. Aquesta figura es considera necessària, ja que precisament són les disfuncionalitats d’aquest tipus que afecten les persones amb TEA i amb trastorns mentals les més complicades de diagnosticar i valorar. 

Conava
reconeix
discapacitat
111 persones
durant
2018
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic