Diari digital d'Andorra Bondia
El passeig Joan Brudieu acollirà un any més la tradicional escudellada.
El passeig Joan Brudieu acollirà un any més la tradicional escudellada.

La Confraria de Sant Antoni repartirà més de 7.000 racions d’escudella


Escrit per: 
Redacció/Foto: Ajuntament de la Seu d'Urgell

La Confraria de Sant Antoni Abat de la Seu d’Urgell celebrarà aquest divendres la festivitat del seu patró amb el repartiment de més de 7.000 racions de la tradicional escudella d’aquesta diada. En aquesta menja típicament d’hivern es fan servir més de 1.000 quilos de verdures, llegums, carn de porc i de vedella.
El programa d’actes de la festivitat de Sant Antoni Abat s’iniciarà aquest dimecres, a dos quarts de deu del vespre, amb la presentació a les autoritats de la ciutat per part de la junta de la confraria del nou banderer, que en aquesta edició ha recaigut en Jordi Armengol Obiols. Serà, el banderer sortint, Ramon Dolcet Duran, qui li atorgarà el pendó d’aquesta entitat, i es nomenarà com a banderer proposat  per a l’any vinent Andreu Ramos Isús. 
Divendres, festivitat de Sant Antoni Abat, se celebrarà a les 12 del migdia la missa solemne a la catedral de Santa Maria d’Urgell, on s’oficiarà la tradicional benedicció i repartiment del panet de Sant Antoni. A la una del migdia es beneiran els animals davant la catedral i seguidament es realitzarà la passejada pels carrers del centre històric de la Seu fins a arribar al passeig Joan Brudieu. Allà es faran els tradicionals  tres tombs. Finalment, es portarà a terme la benedicció de la calderada de Sant Antoni que s’elabora al bell mig del passeig Joan Brudieu i on els mateixos confrares de Sant Antoni repartiran a tots els urgellencs i urgellenques congregats per aquesta festivitat per poder provar aquest plat típic d’hivern. Coincidint amb aquesta festivitat tan entranyable, l’alcalde, Jordi Fàbrega, en la seva salutació dins del programa de mà que edita per a l’ocasió la Confraria de Sant Antoni, remarca la importància d’aquesta tradició a la nostra ciutat: “tenim constància documentada de la celebració d’aquesta festa, amb la tradicional calderada, des del 1904, com ens explica l’historiador Lluís Obiols en aquest mateix programa”. “Aquest fet –afegeix Fàbrega– converteix la nostra calderada en una de les més antigues de Catalunya, en una calderada més que centenària.”  Al país només hi ha set municipis que en puguin presumir, els quals formen la Federació d’Escudellers, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya (Fershc), una entitat que reivindica el paper d’aquestes menges tradicionals que s’elaboren arreu del Catalunya amb l’objectiu d’aconseguir el reconeixement com a patrimoni immaterial per part de la Unesco. 

Confraria de Sant Antoni
repartirà
7.000
racions
d’escudella
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic