Diari digital d'Andorra Bondia
Instants previs a l’inici de la Taula Nacional de l’Habitatge amb el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, saltant per damunt la taula per endollar uns cables, aquest dilluns.
Instants previs a l’inici de la Taula Nacional de l’Habitatge amb el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, saltant per damunt la taula per endollar uns cables, aquest dilluns.

La congelació dels contractes de lloguer es preveu mantenir l’any que ve


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Facundo Santana

“Sembla normal o coherent que la congelació dels contractes de lloguer, a priori, continuï l’any que ve”. Ho ha anunciat el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, després de la Taula Nacional de l’Habitatge que ha tingut lloc aquest dilluns. Tot i que Filloy és de l’opinió que “no és bo mantenir la congelació per sempre”, defensa que tenint en compte la situació de la qual es partia el 2018 i l’agreujament que s’ha viscut amb l’esclat de la Covid-19, “segurament s’haurà de mantenir”.

En la reunió també s'ha acordat crear dues comissions de treball perquè els diferents membres de la taula determinin les propostes per a l’any que ve en matèria d’habitatge. Precisament, les pròrrogues automàtiques dels contractes era un dels assumptes que s’havien de negociar en aquest marc, segons ha explicat el president de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI), Artur Homs. Aquest dilluns, tan sols el Raonador del Ciutadà ha expressat la necessitat d’allargar la mesura mentre que l’APBI s’hi ha mostrat en contra. El Govern no s'ha pronunciat. Com tampoc ha informat de la decisió d’ampliar la rebaixa del lloguer dels locals comercials, fet que ha sorprès els propietaris. L’APBI defensa que aquesta rebaixa es deixi en l’àmbit de la negociació privada, tenint en compte que les situacions d’abús són mínimes si es tenen en compte les queixes al Raonador, apunta. A més, reivindica prendre l’exemple de França, que no ha intervingut els arrendaments, i fugir de les mesures aplicades a Barcelona perquè “han tingut l’efecte contrari”.

En la Taula Nacional de l’Habitatge, el Govern també ha anunciat que en breu es disposarà de dades sobre el parc immobiliari (el nombre de pisos i el preu per metre quadrat en funció de la zona de cada parròquia) gràcies a la informació facilitada pels comuns.

Filloy, a més, ha indicat que els ajuts a l’habitatge han crescut un 43,6% aquest any (són els corresponents a la convocatòria 2020 però que es concedeixen aquest 2021). Així, el Govern ha passat de destinar-hi una partida de 2 milions d’euros el 2020 a 2,8 milions aquest 2021 tot i que la quantitat atorgada encara no s’ha tancat. El ministre també ha defensat que la inversió feta en ERTOs i prestacions per desocupació ha ajudat les persones a pagar el lloguer.

 

 

Habitatge
comissió nacional d'habitatge
lloguer
Comentaris: 1

Comentaris

Intervencionisme! Prou ja!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic