Diari digital d'Andorra Bondia
Albert Moles ha lliurat a Rosa Gili el distintiu de connexió a la xarxa de calor.
Albert Moles ha lliurat a Rosa Gili el distintiu de connexió a la xarxa de calor.

La connexió de l'escola bressol 2 d'Escaldes a la xarxa de calor suposa un estalvi econòmic del 15%


Escrit per: 
Agències / Foto: M. F.

L'escola bressol 2 i l'espai lleure d'Escaldes-Engordany s'han connectat a la xarxa de calor que FEDA Ecoterm ha desplegat a la parròquia. Es tracta dels primers edificis comunals que es connecten a aquesta font d'energia que tal com ha subratllat la cònsol major escaldenca, Rosa Gili, "és més neta, més sostenible i emet menys emissions" que l'elèctrica. A més, aquesta connexió també permetrà que el comú estalviï un 15% "en despesa econòmica". El gerent de FEDA Ecoterm, Jordi Travé, ha quantificat en 120 tones de CO2 menys d'emissions l'impacte que té aquesta connexió, la qual cosa equival a "60 vehicles" circulant pel país durant tot un any. El següent edifici comunal a connectar-se serà el Prat del Roure i més endavant es preveu la connexió del Prat Gran.

Travé ha posat en relleu que la xarxa escaldenca es va començar a desplegar l'estiu-tardor de l'any passat i ja s'hi van connectar edificis de nova construcció de la zona del Clot d'Emprivat. Ara es connecten els dos edificis comunals i és previst que "a porteriori" vingui el Prat del Roure (de fet aquesta setmana ja han començat els treballs) i es calcula que a l'hivern ja estigui connectat a la xarxa de calor i cap a "finals d'any o principis del que ve" ja podrà rebre, també, fred. A més, és previst que el Prat Gran pugui connectar-se l'any que ve així com alguns privats ja que hi ha "força demanda", com ha dit Travé. De fet, ha concretat que ara com ara ja hi ha sis edificis embrancats i que caldrà fer l'extensió cap a Fiter i Rossell i el Prat Gran. Sobre aquesta darrera connexió, Gili ha recordat que serà necessari fer una rassa i que de manera paral·lela també s'està analitzant l'energia solar a la coberta, amb la qual cosa ha emfasitzat que cal "anar per parts".

El director general de FEDA, Albert Moles, ha manifestat que aquesta xarxa "és clau" i ha subratllat que tant aquesta d'Escaldes-Engordany com la d'Andorra la Vella i la de Soldeu estan "permetent utilitzar energies renovables, reduir emissions i ser més eficients". En aquest sentit, ha recordat que el fet que molts edificis es puguin connectar a aquestes fonts d'energia alternatives el que fan és que baixen "les puntes" de demanda i que, per tant, n'hi hagi menys en moments que és "molt alta" com les nits d'hivern.

Travé i Gili han recordat que a Escaldes-Engordany també s'està treballant amb altres energies com és l'aprofitament de l'aigua calenta. El gerent de FEDA Ecoterm ha avançat que aviat hi haurà alguna novetat sobre l'estudi d'aquesta font d'energia i ha remarcat que de moment les primeres conclusions són "positives". També ha recordat que actualment la xarxa de calor i fred escaldenca està funcionant amb aerotèrmia, que permet que per cada kilowatt que consumeix es pugui fer tres o quatre de fred i calor i que en una segona fase es preveu aprofitar la temperatura de l'aigua del riu per donar entre 8 o 9 kW de fred per cada kW consumit, amb la qual cosa "es duplica l'eficiència energètica".

escola bressol 2
escaldes
xarxa de calor
estalvi econòmic

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic