Diari digital d'Andorra Bondia
Vista de l'abocador de Beixalís.
Vista de l'abocador de Beixalís.

La construcció dispara els ingressos a la Massana tot i que es preveu una frenada de l'activitat per al 2023


Escrit per: 
M. P. / Foto: Comú de la Massana

El Comú de la Massana ingressarà aquest 2022 uns 4 milions d'euros més dels previstos en el pressupost incial, una situació donada, sobretot, per l'augment registrat en aquelles partides que tenen a veure amb la construcció. Ho ha expliat el conseller de Finances de la corporació, Jordi Areny, durant el ple celebrat aquest matí i en el qual s'ha informat de la liquidació dels comptes a 30 de setembre.

Així, inicialment s'havien previst uns ingressos de 15.780.000 euros, però a finals de setembre la partida ja arriba als 16 milions i de fet, es preveu que a 31 de desembre la xifra s'incrementi fins als 20 milions, el que suposarà un augment del 28%. Segons Areny, aquesta situació s'explica, sobretot, per l'alta activitat constructiva que s'ha viscut a la parròquia i que ha incrementat la recaptació dels impostos de la construcció i de l'ITP, a més dels ingressos de l'abocador "que havíem previst la meitat del que recaptarem". El conseller, però, també ha assenyalat el fet que la parròquia hagi guanyat residents així com un augment de l'impost de l'inquilinat.

Ara bé, tant Areny com la cònsol major, Olga Molné, van assenyalar que les previsions pel 2023 és que es produeixi una frenada de l'activitat. Molné considera que "tot indica" que s'hauria tocat sostre, ja que han detectat una disminució dels permisos d'obres majors que es demanen al Comú. "Si això segueix així, ens fa intuir que tindrem un creixement molt més moderat i la construcció no serà tan gran com els darrers mesos. Hi haurà un ajustament", ha exposat el conseller de Finances. Concretament, Areny ha indicat que preveuen una reducció dels ingressos provinents de la construcció d'entre el 20 i el 30%, que en números absoluts suposaria entre 600.000 i 700.000 euros menys.

Pel que fa a la liquidació de les despeses, es preveu acabar el 2022 amb una xifra global de 18 mlions d'euros, fet que permetria registrar superàvit, si bé no han volgut avançar la xifra exacta. Sí que ha detallat, però, que es reconduiran uns 4 milions d'euros cap al 2023, quan es preveu un pressupst de 17,6 milions d'euros.

Precisament i relació amb les inversions, dels 3,4 miliions que s'havien pressupostat inicialment, a través de modificacions de crèdit la xifra final s'ha elevat fins als 5,9 milions.

construcció
pressupost
ingressos
Comentaris: 1

Comentaris

Independement del moment que llegeixis aquesta notícia, hi hauran retencions a l'entrada i/o sortida de la Massana...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic