Diari digital d'Andorra Bondia
Edificis d’habitatges en construcció al centre del Principat.
Edificis d’habitatges en construcció al centre del Principat.

La construcció no afluixa: l’obra nova creix un 155% el primer trimestre


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / Foto: Facundo Santana

Les dades del primer trimestre del 2021 mostren que el sector de la construcció gaudeix d’una salut de ferro. Durant aquest període, es van visar 54.981 metres quadrats d’obra nova, el que suposa un 155,4% més que durant els primers tres mesos de l’any passat. Aleshores, la superfície visada es va quedar en 21.523 metres quadrats. I per analitzar-ho encara amb més perspectiva, si ho comparem amb el 2019, el creixement aquest any és del 10,8%, tenint en compte que en aquell moment es van visar 49.584 metres quadrats. Per tant, es mantindria la tendència a la recuperació després de la crisi del 2008.

La degana del Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra (COAA), Zaira Nadal, va recordar que el visat és el primer esglaó de la construcció, que mostra la voluntat de tirar endavant nous projectes. Per tant, es pot concloure que la pandèmia de SARS-CoV-2, de moment, no ha tingut influència. “Sembla que el sector està fort”, va assenyalar Nadal, que en tot cas va apel·lar a la prudència, ja que caldrà veure si aquest comportament es manté fins a finals del 2021. La sensació, en tot cas, és que la tendència es consolidarà i que es tindrà “un bon any”. 

La degana del Col·legi d’Arquitectes atribueix la fortalesa del sector de la construcció a un conjunt de factors. Indica que arran de la pandèmia i de la Cimera Iberoamericana, Andorra s’està fent veure de cara a l’exterior, fet que provoca que gent que desconeixia el Principat el descobreixi. A més, hi ha les persones atretes pel marc fiscal i pel desenvolupament tecnològic (el fet de ser pioners amb la fibra òptica, per exemple), uns condicionants que afavoreixen l’arribada de youtubers i la indústria que s’ha generat al voltant d’ells. Tot plegat ha provocat interès de gent de fora per instal·lar-se a Andorra i fins i tot hi ha promotors estrangers que estan valorant impulsar construccions, com ara edificis d’habitatges plurifamiliars. 

Podem imaginar, doncs, que el tipus de construcció que s’està visant actualment se centra en el mercat de luxe. Les dades de què disposa el Col·legi d’Arquitectes no permeten determinar si l’obra nova que es projecta va destinada cap al sector exclusiu o bé estàndard. Amb tot, els despatxos sí que confirmen una tendència a l’alça de clients d’alt poder adquisitiu, com poden ser residents passius d’alt nivell i d’edats més avançades.

Altres dades
Durant el primer trimestre de l’any es van visar un total de 74.724 metres quadrats. Això suposa un creixement del 136,6% respecte del mateix període del 2020, quan se’n van visar 31.574. D’aquests, 54.981 metres quadrats corresponen a obra nova, tal com s’ha comentat. Uns altres 16.487 metres quadrats són de reforma (un 73% més que un any enrere) i 1.582 metres quadrats són d’enderroc (un 203% més que el primer trimestre del 2020). Pel que fa a l’ampliació, entre gener i març d’aquest any es van visar 1.672 metres quadrats. Durant el mateix període del 2020 no va entrar cap visat d’ampliació.

construcció
obra nova
155%
primer trimestre
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic