Diari digital d'Andorra Bondia
El principal factor de risc pel contagi de la sida és la conducta sexual de risc.
El principal factor de risc pel contagi de la sida és la conducta sexual de risc.

La Consulta jove sobre salut sexual s’ampliarà i el test del VIH serà gratuït


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

El ministeri de Salut posa en marxa a partir del 3 de desembre dues prestacions noves adreçades a la població respecte a la informació i detecció de la sida amb motiu del Dia mundial d’aquesta malaltia que es commemora demà. 

D’una banda, s’amplien els serveis que ofereix la Consulta jove en matèria de salut sexual a totes les franges d’edat, amb l’objectiu de fer extensible a tothom l’accés a la informació entorn del VIH-sida, així com als diferents aspectes relacionats amb la salut sexual. De l’altra, s’ofereix la possibilitat de realitzar un test ràpid de detecció d’infecció per VIH de manera gratuïta. La pràctica d’aquesta prova serà totalment confidencial i el pacient comptarà amb l’acompanyament dels professionals de la salut necessaris. En aquest sentit, les persones que es vulguin fer el test rebran el consell assistit per part del personal d’infermeria, que l’assessorarà sobre aquesta prova que es realitza mitjançant una punxada de sang al dit. L’assessorament professional també incidirà en les conductes a adoptar per prevenir infeccions i evitar la transmissió de la malaltia, i en la derivació ràpida i adequada dels casos, en cas que sigui necessari. Cal assenyalar que el resultat positiu del test ràpid sempre requereix altres proves per la confirmació de la infecció i el diagnòstic.  

D’altra banda, i com en anys anteriors, dilluns vinent els Centres d’Atenció Primària i els Punts Joves de cada parròquia distribuiran preservatius a les persones que sol·licitin informació sobre aspectes de salut sexual, al respecte del VIH-sida o d’altres malalties de transmissió sexual. 

Pel que fa a la incidència i la prevalença del VIH-sida a Andorra, durant l’any 2017 es van notificar sis casos nous d’infecció per VIH a Andorra, que suposen una taxa d’incidència de 7,57 casos nous per cada 100.000 habitants, valors similars a la incidència observada pel mateix període a Espanya i França, amb taxes de 7 i 7,8 casos nous per cada 100.000 habitants, respectivament; i per sota de l’observada a Portugal, amb 10,3 casos nous per cada 100.000 habitants. D’aquesta manera, a Andorra hi ha un total de 75 persones amb VIH-SIDA registrats, el 82,66% dels quals corresponen a homes i el 17,34% a dones. Així doncs, la prevalença dels casos el  2017 se situa en el 0,102%. 

Els darrers anys s’observa que el principal factor de risc pel que fa a la via de contagi ha estat la conducta sexual de risc, és a dir, les relacions sexuals sense protecció (en el 67% dels casos), d’aquest grup el 49,21% correspon a pràctiques heterosexuals, el 46,03% a homosexuals, i el 4,76%, a bisexuals.

Consulta jove
Salut
sexual
ampliar
test
VIH
gratuït
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic