Diari digital d'Andorra Bondia
L’ONG Infants del món col·labora amb Kusi Warma, associació peruana que porta a terme projectes de protecció a la infància.
L’ONG Infants del món col·labora amb Kusi Warma, associació peruana que porta a terme projectes de protecció a la infància.

La cooperació aposta per l’educació


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Infants del Món

L’educació és el denominador comú de tots els projectes de cooperació internacional per al desenvolupament que organitzen entitats andorranes i subvencionarà el Govern. Enguany han estat sis, ho sabíem fa uns dies, però a què es dediquen els 168.000 euros de les ajudes?
Els dos projectes que han rebut la subvenció més remarcable, 40.000 euros cadascun, han estat el de Cooperand per Llatinoamèrica i el de Muntanyencs per l’Himàlaia. Cooperand per Llatinoamèrica és un programa de contenció que vol evitar que els nens acabin als carrers a la ciutat de Santa Cruz, a Bolívia, una de les zones més deprimides del país. El projecte preveu l’acollida, atenció, teràpia i assistència a infants i famílies i,   després, l’educació amb acompanyament diari de professionals enfocats en la reinserció familiar, el benestar i la protecció de l’infant. En paral·lel, segons la seva presidenta, Carla Riestra, “uns experts assisteixen els infants del carrer per atendre les seves necessitats i aconseguir la seva reinserció familiar”. Segons Riestra, se’n beneficiaran més de 10.000 infants i adolescents. L’ONG Cooperand per Llatinoamèrica porta a terme el projecte in situ amb l’Obra Salesiana i la comunitat de Germanes Doroteas. L’ajuda atorgada per Govern finança quasi el 25% del projecte. 
El projecte de Muntanyencs per l’Himàlaia consisteix en la construcció d’un edifici nou dedicat a aules d’estudi per a infants i joves de les zones rurals que viuen a la llar que té aquesta entitat a Katmandú, per a nens que han de caminar molts quilòmetres per accedir a l’escola. Aquesta construcció beneficiarà directament un centenar d’infants i joves d’entre 6 i 20 anys  i, indirectament, les seves famílies, ja que l’escolarització els permetrà després ajudar-les. El projecte es porta a terme a través de la contrapart local Himalayan Children’s Foundation. La responsable de l’entitat, Ester Segura, explica que allà hi tenen “un coordinador britànic que porta més de 30 anys vivint al  Nepal i que també s’encarregarà de vetllar per les obres d’aquest edifici”. En aquest cas, els diners atorgats pràcticament cobreixen la totalitat de l’edifici que es farà.
Per la seva banda, la Fundació privada Ibo-Àfrica ha rebut 27.750 euros per un projecte que té com a objectiu avançar en la millora dels drets fonamentals de les dones i les nenes a Moçambic i, més concretament, al districte d’Ibo de la província de Cabo Delgado, al nord del país. “Aquesta és la zona més empobrida del país, va subratllar el president, Lluís Álvarez, i més oblidada per les administracions públiques”. De manera directa, el grup diana del projecte són unes 500 dones en edat fèrtil, usuàries dels serveis públics de salut. Al mateix temps,  es treballarà amb una població escolar d’uns 400 alumnes, 15 promotores de drets formades i 100 dones participants en els cursos de capacitació i educació no formal. De manera indirecta, la població del districte d’Ibo, on hi ha censades unes 11.000 persones, més d’un 50%, dones,  i un 70%, menors de 18 anys, i on el 75% d’aquesta població viu sota el llindar de la pobresa. En aquest cas, el programa el porta a terme la fundació Ibo-Àfrica juntament amb les contraparts locals, que són els serveis públics del districte que s’ocupen  de salut, dona i afers socials, i la contrapart local, Mulher, Lei e Desenvolvimento. L’ajuda del Govern subvenciona, en aquesta ocasió, un 38% del projecte.  
Quant al projecte de Càritas Andorrana a Bolívia, Independencia Avanza, dotat amb 25.658 euros, està orientat a promoure el desenvolupament de setanta famílies camperoles a través de dues línies estratègiques: la millora de la salut i les condicions higienico-sanitàries mitjançant la construcció de vint banys unifamiliars per disminuir la incidència de malalties; i la millora de l’economia familiar amb la introducció de cinquanta ovins. De manera directa, se’n beneficiaran 316 persones, 155 dones i 161 homes, i, indirectament, 1.134, 556 dones i 578 homes. La comunitat de Sant Pau Apòstol és qui porta a terme allà el projecte i la subvenció del Govern en cobreix el 50%. 
El projecte d’Infants del Món ha rebut una subvenció de 20.014 euros i pretén la promoció del bon tracte entre els nens i nenes menors de 3 anys a Ventanilla (el Perú), per mitjà d’un desenvolupament adequat a la seva edat. Els beneficiaris seran 150 infants, 130 famílies inscrites al projecte i també mares gestants. El portarà a terme Kusi Warma, amb qui Infants del Món ja treballa en els programes d’apadrinament.  La subvenció del Govern d’Andorra finança el 70%  del total. 
Finalment, el projecte d’Aigua de Coco ha rebut 15.292 euros per millorar l’accés dels menors del districte de Battambang, a Cambodja, al dret fonamental a l’educació. Els beneficiaris d’aquest projecte procedeixen de sis de les escoles de primària de les comunitats més llunyanes del districte de Battambang, on gran part de la població es troba en situació d’exclusió social. D’aquests sis centres, un participarà en el projecte d’agermanament entre escoles Namana, i s’agermanarà així amb una escola d’Andorra. La població beneficiària directa seran un centenar d’estudiants, d’entre 6 i 17 anys,  i, indirectament, el programa repercuteix en les famílies de l’alumnat, unes 500 persones. Coconut Water Foundation és la contrapart local de la Fundació Aigua de Coco a Cambodja. La subvenció atorgada pel Govern d’Andorra finança un 55% del projecte, “sense la qual la viabilitat per portar-lo a terme hauria estat molt complicada”, va declarar el president de l’entitat, Jonathan Pisonero.

cooperació
aposta
l'educació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte