Diari digital d'Andorra Bondia

La cooperativa de pagesos arriba a 60 socis, 8 dels quals no productors


Escrit per: 
M. S. C.

La cooperativa impulsada per l’Associació de Pagesos i Ramaders ha rebut peticions de nous socis no productors després que a principis de mes es decidís ampliar el període de demanda d’accions. Fins aquest dijous s’havia arribat a 60 membres, tot i que el termini s’acaba aquest divendres.

D’aquest volum de socis, uns set o vuit són de tipus no productor, tot i que es tracta de persones amb aquesta capacitat. Des de l’Associació de Pagesos i Ramaders s’ha valorat de forma positiva els resultats obtinguts durant aquest període d’ampliació, perquè representen una ajuda al sosteniment de l’estructura i també d’enriquiment de la societat.
Els següents passos que haurà de fer l’entitat és acabar de desenvolupar els estatuts i impulsar l’adquisició de la maquinària necessària. Respecte al primer punt, la comissió gestora preveu mantenir una reunió la setmana que ve per fer-hi esmenes. Properament es farà arribar el text a la resta de socis perquè l’aprovin i ratifiquin i es pugui, d’aquesta manera, culminar el procés de constitució de la societat. Així mateix, l’entitat ja ha obtingut el dret d’utilització de la marca Andorra en el nom de la societat. La proposta que s’ha llançat és Sabors i Aromes d’Andorra.
La intenció de la cooperativa, que en un principi conrearà trumfes i plantes medicinals, és poder recollir els primers fruits de cara a la propera tardor. Amb aquest objectiu ja s’han distribuït 15.000 quilos de llavor de patata entre els socis productors. De fet, algunes plantacions ja han començat i d’altres es faran en els propers dies. La recollida de les trumfes es farà entre els mesos de setembre i octubre, ja que això dependrà de la parròquia on estigui ubicat aquest conreu.
Durant aquest primer any, però, no tots els socis podran aportar la seva producció. En total seran setze els membres de la societat que començaran a conrear l’any vinent. Fonts de l’Associació de Pagesos van explicar que això està motivat per una qüestió de planificació de les terres, que fa que aquest grup d’agricultors trobi dificultats per produir durant aquest primer any. Pel que fa a les plantes aromàtiques i medicinals, la intenció és poder fer-ne una primera sembra el mes de juny que ve.

La maquinària, en breu

Segons van exposar des de l’Associació de Pagesos i Ramaders, l’adquisició de la maquinària es preveu tancar de manera “imminent”. A hores d’ara, els membres de l’entitat ja estan treballant amb diferents proveïdors. Tot això requereix un procés de valoració important, que se centra a decidir com es recepcionarà el material, com es plantejarà l’entrada a la cadena. Això també anirà en funció del local on s’instal·li. També caldrà fer algunes inversions per adequar aquesta planta.
Pel que fa a les trumfes, caldrà adquirir l’equipament necessari per raspallar les patates i retirar així l’excés de terra que tenen quan arriben del camp. També s’han d’adquirir les cintes que faciliten el triatge, i que permeten distingir els tubercles segons el calibratge. Això permetrà separar les trumfes que són comercials de les que no ho són, tenint en compte la seva grandària. Tot seguit s’emmagatzemaran en cambres de conservació, o neveres, que es troben a menys de 7ºC ja que la intenció és allargar al màxim la venda.
Segons exposen els agricultors, el que interessa és ensacar les patates a l’últim moment, abans que entrin al mercat. Això permet una millor conservació del producte. D’aquesta manera, abans de l’embalatge, es preveu fer una segona tria per retirar les trumfes que puguin estar en mal estat o les que puguin haver patit variacions. Això permet garantir més qualitat en el producte final.

Les plantes medicinals
La cooperativa també afrontarà la inversió de la maquinària necessària per preparar les plantes medicinals i aromàtiques per poder-les comercialitzar tot seguit. Així, caldrà fer el procés d’assecatge, de desfullatge i, en el cas que sigui necessari, de barreja per tenir-les condicionades per llançar-les al mercat.
Amb la cooperativa es vol cobrir entre un 10% i 15% del consum intern de trumfes i plantes medicinals en un màxim de tres o quatre anys. Això representaria entre 300.000 i 400.000 quilos de trumfes l’any i entre 3.500 i 4.500 quilos de planta seca.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte