Diari digital d'Andorra Bondia
La Cort d’Arbitratge per a litigis empresarials actuarà en un any
La Cort d’Arbitratge per a litigis empresarials actuarà en un any

La Cort d’Arbitratge per a litigis empresarials actuarà en un any


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) i el Col·legi d’Advocats treballen per posar en funcionament, en el termini màxim d’un any, el que s’anomenarà Cort Arbitral d’Andorra. Es tracta d’un organisme que resoldrà litigis d’índole empresarial amb l’objectiu de no haver de passar per la Batllia i aconseguir una resolució més ràpida.
La intenció és que aquest nou ens sigui un referent en els contractes que es facin en el món empresarial i que hi figuri per escrit com una via de solució en els litigis que hi pugui haver. “El que es vol és que, quan s’estableixi un contracte entre empreses, es posi per escrit que els litigis els resoldrà un mecanisme d’arbitratge o la Cort d’Arbitratge d’Andorra”, va manifestar el president de la CCIS, Marc Pantebre. “Aleshores, si les dues parts es posen d’acord es nomenarà una tercera persona, que serà l’àrbitre i analitzarà el cas i emetrà el que s’anomena laude, que ve a ser la sentència i que no es pot apel·lar”, va comentar Pantebre. Amb aquest mecanisme s’agilitzaran les resolucions dels conflictes perquè les dues parts se sotmetran a la decisió d’una tercera persona, que serà l’àrbitre. 

Comissió mixta
Per tot, es treballa per determinar com serà el funcionament.  El president de la Cambra va explicar que s’ha creat una comissió mixta entre membres responsables de la CCIS i membres del Col·legi d’Advocats i ja s’ha signat un protocol d’acord. Ara s’estan redactant uns estatuts, que “ja estan molt avançats”, segons Pantebre, i que regiran el funcionament d’aquest organisme, que serà independent. Pantebre també va remarcar que aquesta Cort és “una alternativa a la Batllia” i sempre resoldrà problemes empresarials. “No ens posarem mai amb testaments, ni amb desnonaments ni amb cap altre tipus de litigi que no sigui d’ordre empresarial”, va dir.
Amb la figura de l’arbitratge, tant des de la Cambra com des del col·lectiu de lletrats esperen que els problemes es resolguin d’una manera més ràpida i també més econòmica que el que pugui costar portar-los a la Batllia. “Econòmica també pel que fa a temps, perquè al cap i al fi el temps són diners.” 
Malgrat que és un assumpte de què s’encarreguen les dues parts, Cambra i advocats, Pantebre també va manifestar que ho han posat en coneixement del Govern, i en concret del mateix ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot. El president de la Cambra va assenyalar que amb aquest organisme no es fa la competència a cap altre professional perquè “és un mitjà alternatiu de resoldre conflictes que existeix en molts llocs i en moltes cambres de comerç”. “Aquí, per la idiosincràsia del país, hem cregut que era una qüestió mercantil. Els advocats deien que era jurídica i al final ens hem posat d’acord que és una qüestió juridicomercantil i per això la portem les dues parts juntes”, va aclarir Pantebre. 

La modificació de la llei de la Cambra que s’aprovarà en breu vol definir la taxa de finançament 

La llei de creació de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis ha funcionat durant més de 25 anys i ara es vol modificar. Es pretén actualitzar una sèrie de punts, molts d’ells de caràcter tècnic, i adaptar-los més a la realitat actual. Tot i això, “la pedra angular”, segons Pantebre, és el finançament de la institució. 
Ara per ara, la Cambra s’autofinança amb una part del que tots els empresaris paguen en concepte de taxa de comerç al Govern i la recaptació dels cursos de formació que organitza. Es vol definir aquesta aportació i que no quedi al criteri arbitrari del Govern, “perquè sigui automàtic i no hi hagi ambigüitats, i consolidar-ho i fer-ho més àgil”, va dir Pantebre. Aquest és el punt que més feina ha portat en la modificació de la llei de la cambra. “Avui hi ha una discrecionalitat del Govern, que pot apujar i abaixar la taxa sense la intervenció de la Cambra, amb un topall, i el que estem definint amb el Govern és com fer que aquesta part no sigui una sorpresa cada any.” El que es pretén és fixar d’alguna manera l’aportació per tenir una previsió pressupostària. 
També es canviaran els criteris de representativitat. Quan es va crear el 1993, la major part de representativitat a la Cambra era per als comerços. Ara el sector serveis ha recuperat protagonisme i es preveu que tingui més presència en l’organisme. 
“Ens interessa que entri al més aviat possible perquè sigui aprovada aquest any”, va dir Pantebre. Per tant, preveuen entrar la llei al Consell General a l’octubre. “És una llei tècnica i esperem que no hi hagi cap vicissitud política.” Des de la Cambra explicaran la modificació de la llei a cada grup parlamentari.

Cort Arbitratge
empresarials
litigis
Cambra de Comerç
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic