Diari digital d'Andorra Bondia
La Covid-19 dispara els accidents laborals, que augmenten un 85,9%
La Covid-19 dispara els accidents laborals, que augmenten un 85,9%

La Covid-19 dispara els accidents laborals, que augmenten un 85,9%


Escrit per: 
Redacció/Foto: Facundo Santana

El nombre d’accidents laborals comptabilitzats per la Caixa Andorrana de Seguretat Social fins al maig passat s’ha disparat un 85,9% respecte als sinistres registrats els primers cinc mesos de l’any passat, segons es desprèn de les darreres dades fetes públiques per la parapública. 

I és que a 31 de maig, la CASS havia comptat fins a 3.720 accidents laborals, un menys que tots els que hi va haver en tot l’any 2017, quan el maig del 2019 havien tingut lloc 2.001 sinistres. 
El fort increment s’explica per la decisió, en el marc de les diferents mesures per fer front a la pandèmia de la Covid-19 adoptades per l’executiu, de considerar com a accident laboral totes aquelles baixes relacionades amb el coronavirus. D’aquesta manera, i al marge dels sinistres laborals pròpiament dits, el còmput de la CASS inclou també com si fossin accidents laborals totes aquelles baixes no només de les persones diagnosticades de coronavirus, sinó també de totes aquelles que han estat aïllades per precaució davant la sospita de poder haver contret la malaltia així com les aïllades per ser contactes i les que, en tenir patologies prèvies, es van considerar de risc i es van haver de quedar a casa.

De fet, el 63% dels accidents laborals s’han comptabilitzat a l’abril (1.080) i al maig (1.267), coincidint amb els dos mesos més durs de la pandèmia, que va arribar a tenir el seu pic amb 504 casos actius el 10 d’abril.

L’augment de sinistres ve acompanyat lògicament també d’un increment del nombre de baixes, que en aquest cas ha estat del 196,5%. I és que si durant els cinc primers mesos de l’any passat els accidents relacionats amb la feina van comportar 951 baixes laborals, entre el gener i el maig d’enguany s’han donat fins a 2.820 baixes.

On també s’han notat els efectes de la pandèmia de la Covid-19 és en la durada mitjana d’aquestes baixes, si bé en aquest cas, i pel període d’incubació de la malaltia d’un màxim de catorze dies, s’ha constatat un descens del 36,5%. Així, mentre la durada mitjana de les baixes donades els primers cinc mesos de l’any passat va ser de 41 dies, la durada mitjana de les atorgades en el mateix període del 2020 ha estat de 26 dies.

Per sectors d’activitat, els que han registrat un increment més important són el d’activitats sanitàries i veterinàries, on els accidents han augmentat un 479,2%, i el d’Administració pública, defensa i seguretat social, on han crescut un 210%. En el primer cas s’han comptabilitzat fins a 614 sinistres en cinc mesos, enfront els 106 que van tenir lloc entre el gener i el maig del 2019, que han comportat fins a 533 baixes d’una durada mitjana de 24 dies. 

En el cas del sector de l’Administració, s’han recollit 462 accidents, fa un any van ser 128, que han suposat 368 baixes d’una durada mitjana de 21 dies. Malgrat no haver crescut tant en percentatge, el sector del comerç i reparació de vehicles de motor és el que més sinistres laborals ha sumat els cinc primers mesos de l’any, fins a 753, que han comportat 586 baixes d’una durada mitjana de 24 dies.

De fet, segons les dades facilitades des de la CASS, excepte en agricultura, ramaderia, caça i silvicultura,  producció i distribució d’energia elèctrica i en organismes extraterritorials, a tots els sectors hi ha hagut un increment del nombre de sinistres els cinc primers mesos de l’any.

 

Fins a 4.101 treballadors  afectats per les STCT

Fins a 4.101 treballadors es troben encara afectats aquest mes d’agost per una suspensió temporal del contracte de treball (STCT) o per una reducció de la jornada laboral (RJL), segons les darreres dades fetes públiques pel Govern, que a través de la CASS assumeix part de la retribució d’aquestes persones. Es tracta de la xifra més baixa des del maig, quan van entrar en vigor aquestes figures. I és que el mes passat eren 8.375 els assalariats afectats per una STCT o una RJL i el juny van ser 9.717.

També hi ha hagut una reducció dels treballadors per compte propi que s’han acollit a la prestació corresponent. Així, a l’agost són 424 els autònoms que percebran aquesta prestació, quan el mes passat s’hi havien acollit 1.803 persones i al juny 1.792.

Covid-19
dispara
accidents laboral
augmenten
85
9%
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic