Diari digital d'Andorra Bondia
La branca general de la CASS va tancar el 2020 amb un dèficit de 39,7 milions.
La branca general de la CASS va tancar el 2020 amb un dèficit de 39,7 milions.

La Covid dispara a 50,1 milions la despesa per incapacitats temporals


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

La pandèmia de la Covid-19 ha impactat fortament en els comptes de la Caixa Andorrana de Seguretat Social i ha disparat la despesa per les prestacions econòmiques d’incapacitats temporals fins als 50,1 milions d’euros, un 28,8% més respecte a l’exercici anterior.

Així ho va posar de manifest ahir el president del consell d’administració de la CASS, Albert Font, en la presentació de la Memòria anual corresponent al 2020, on va admetre que ha estat un any “lamentablement històric” que no només ha impactat en els comptes, sinó també en el funcionament de la parapública.

D’aquesta manera, les baixes per Covid, que arran de la Llei 3/2020 de mesures urgents es van assimilar a les d’accident laboral, van suposar una despesa de prop de 7 milions d’euros. Concretament van ser 9.217 les baixes degudes al coronavirus, el 54% de les quals per aïllament després de contacte i el 46% per diagnòstic de la malaltia i les seves seqüeles associades. No obstant això, la gran majoria de les baixes, 6.882, van ser inferiors a 15 dies, ja que es tractava de “baixes per precaució”, segons va destacar Font, fins a 1.752 d’entre 15 dies i un mes, 431 entre un i dos més i fins a 152 superiors a dos mesos, fet que “no és d’estranyar”, ja que en moltes ocasions qui ha patit la malaltia precisa d’un “període de convalescència molt llarg”.

Així mateix, i interpel·lat sobre l’impacte total de la Covid-19, Font va assegurar que “serà difícil per no dir impossible determinar el cost total de la Covid”, ja que al marge de les despeses directes n’hi ha moltes altres d’indirectes que serà complicat determinar, com per exemple la que pugui comportar en un futur el retard que hi ha hagut a l’hora de diagnosticar determinades patologies.

El president del consell d’administració de la CASS, que va incidir que el 2020 ha estat també l’any de la implantació de la via preferent i va detallar que el 90% dels assegurats ja tenen  designat el metge referent, va fer un repàs de les grans xifres d’un any, on la caiguda del 5% de les despeses de prestacions sanitàries, pel “menor consum” que hi ha hagut, sobretot en el cas dels especialistes, ha contrastat enormement amb l’increment del 19,6% de les prestacions econòmiques, a la vegada que els ingressos per cotitzacions d’assalariats i comptes propis, 121,1 milions, ha crescut un 0,6%. Tot plegat, un dèficit de 39,7 milions a la branca general, un 16,6% més que el 2019.

D’altra banda, Font, que va tenir paraules d’agraïment per a tot el personal de la CASS pel gran esforç fet i la capacitat d’adaptació mostrada, va destacar que més enllà de la Covid la parapública “també té altres coses”. I en aquest sentit, va recordar que “els objectius estratègics són els mateixos”. Així, durant l’any passat es va continuar la feina per implementar la reenginyeria dels processos així com la tasca per aconseguir “fer de la CASS una e-administració”. També es va continuar el diàleg amb els diferents prestadors per mirar d’optimitzar els recursos sanitaris així com també per millorar l’atenció a l’usuari, que “és una constant i que en aquest context hem fet bonament com hem sabut”.

Ultimada la regulació de les visites telemàtiques

La regulació de les visites mèdiques telemàtiques serà una realitat ben aviat. I és que, tal com va destacar el president del consell d’administració de la CASS, “s’ha avançat” en aquest sentit i només queden ja “alguns serrells”. Albert Font, que va recordar que tot i acceptar-les davant la necessitat del moment, la parapública ja havia advertit que calia regular-les, va admetre que la pandèmia ha accelerat la implantació d’aquest tipus de consultes, que ja existien si bé abans eren més habituals entre metges que no pas entre metge i pacient. Així, Font, que va insistir en la necessitat que es regulin de forma “estricta” per garantir una “justa utilització dels recursos sanitaris”, va detallar que l’any passat van tenir lloc fins a 110.528 consultes no presencials, de les quals 83.928 van correspondre a metges generalistes, 23.800 a especialistes i 2.800 a neuropsiquiatria.

covid
dispara
50
1
milions
despesa
incapacitats
temporals

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte