Diari digital d'Andorra Bondia
La Creu Roja reitera que continua amb els projectes i campanyes que porta entre mans, malgrat la situació.
La Creu Roja reitera que continua amb els projectes i campanyes que porta entre mans, malgrat la situació.

La Creu Roja estudia “altres accions” per les acusacions d'assetjament contra Fernández


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

La junta directiva de la Creu Roja Andorrana està valorant si accepta la sol·licitud d’excedència del fins ara director de l’entitat, Jordi Fernández, o bé emprèn “altres accions” per les acusacions d’assetjament que treballadores de l’entitat els van fer arribar per mitjà d’una carta. Així ho ha comunicat aquest matí la mateixa entitat en un comunicat, en què confirmava que havia rebut una queixa interna i que a la vista dels fets havia decidit apartar provisionalment Fernández de les seves funcions.

En la nota informativa, la junta explica que en aquests moments Fernández està de vacances recuperant dies de treball generats durant la pandèmia i que ara valoraran si accepten aquesta excedència per motius personals o prendran altres actuacions en funció de la investigació interna que ha obert la mateixa entitat per aclarir els fets denunciats “sempre basant-se en el respecte a totes les persones implicades.” En aquest sentit, recorden que l’entitat vetlla pel benestar de les persones i basa la seva acció en els principis fonamentals del moviment de la Creu Roja Internacional, i precisament per aquest motiu la seva actuació ha estat “immediata”. 

Finalment, el president de la Creu Roja Andorrana, Josep Pol, i tots els membres de la junta directiva reiteren el compromís de l’entitat vers la societat i el país, i insisteixen en el fet que aquesta situació no interfereix de cap manera en el desenvolupament i seguiment dels projectes, campanyes i funcionament general de l’entitat.

Segons fonts properes al cas, han estat cinc les treballadores que han presentat una carta a la junta directiva de la Creu Roja Andorrana en la qual manifestaven les seves queixes contra Fernández per assetjament, que sempre hauria estat verbal, com ara comentaris inapropiats. Ara per ara la queixa s’hauria fet arribar a la junta però sense fer cap denúncia a la Justícia. 

Uns fets que tan bon punt va saber la junta de la Creu Roja els va posar “fa uns dies” en coneixement dels ministeris d’Afers Socials i Igualtat i de Salut donada l’estreta col·laboració amb l’entitat. I no només això, sinó que ja van anunciar quins serien els passos que seguirien i que són els que indiquen al comunicat. Així ho ha declarat aquesta tarda el cap de Govern, Xavier Espot, en el marc del tradicional dinar del Govern a AINA. 

Espot ha recordat que la Creu Roja “no és el Govern ni cap entitat pública”, sinó una entitat sense ànim de lucre de caràcter privat que té els seus propis òrgans de govern, que són els que estan legitimats per prendre les decisions que corresponguin. Ara bé, també ha incidit que es tracta d’una entitat subvencionada, “que fa múltiples col·laboracions amb el Govern”. Així doncs, “és normal que hi hagi una cooperació i una coordinació i fins i tot certa supervisió des del Govern”, ha afegit.

En aquest sentit, el cap de Govern ha manifestat amb contundència que tot i que cal respectar la presumpció d’innocència de tots els ciutadans, “cal ser suficientment curós amb fets d’aquesta presumpta gravetat per evitar que hi pugui haver una reiteració o un agreujament de la situació de les potencials víctimes”. Igualment, ha avalat la mesura presa per la junta d’apartar del lloc de feina Fernández, donat a més que tenia “un càrrec d’alta responsabilitat”, ja que aquesta mesura “permet evitar mals majors si els fets que s’han denunciat es revelen com a certs”. A partir d’aquí correspon a la mateixa Creu Roja valorar si els fets denunciats tenen presumptament naturalesa delictiva o penal, ha afirmat Espot. I si és així, ho hauran de posar en coneixement de la fiscalia general i paral·lelament hauran de prendre les decisions de caràcter definitiu que corresponguin respecte a la relació laboral de Fernández. En qualsevol cas, ha remarcat que “hem d’intentar no convertir això en un escarni públic ni en un circ”.

El cap de l’Executiu també ha va volgut trencar una llança a favor de les presumptes víctimes, recordant-los que a més de l’acompanyament de la pròpia entitat també “tenen mecanismes públics al seu servei per poder explicar els seus neguits i les experiències traumàtiques que hagin viscut”. Així, ho poden fer a través del servei d’Igualtat d’Afers Socials. Finalment, ha posat en relleu que segons la Llei d’igualtat i no-discriminació en casos que infringeixin el principi d’igualtat hi pot haver una actuació administrativa independentment de les actuacions de caràcter judicial que puguin interposar les víctimes o que pugui iniciar d’ofici la fiscalia.

Fernández
queixa
assetjament
treballadores
Comentaris: 6

Comentaris

Que fort!
Al menys han pres mesures, en conec multiples casos d'assetjament en els que les empreses es renten les mans sense donar-li importància i així patint durant anys el comportament d'aquests ml nascuts dia rere dia...i haig de dir que toptes les víctimes són dones!
Jo estic segura de que moltes ho patim en silenci per el convenciment de que ells faran pinya i no servirà per res...la veritat es molt angoixant haver d'aguantar aquestes actituds i a aixó afegiu-li la frustració derivada de la desprotecció
Crec que "totes" estem fartes dels comentaris i mirades lascives, i de no poder posar-te una faldilla més curta o un escot més peronunciat, pel perill de relliscar amb les babes d'alguns morts de gana
Si et poses un escot generós o una faldilla curta i algu et mira, no t'extranyi... Es com qui va pel carrer i mira un aparador. O es q les dones no miren als tios guapos amb uns texans marcant paquet... Ep mirar sense creuar linies vermelles
Jo no he vist cap dona encara a la que el cap li doni la volta sencera 360ºC com a la nena del exorcista quan passa un home, s'ha de dir que hi han mirades i "mirades" i que és sorp`renent la flexibilitat de coll que tenen alguns, "paberse matao"

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic