Diari digital d'Andorra Bondia

La cuina centralitzada serà operativa a partir de la setmana que ve a Ordino


Escrit per: 
M. S. C.

La cuina centralitzada serà una realitat la setmana que ve. L’Associació de Pares d’Alumnes de l’Escola Andorrana (Apaea) es reunirà aquest divendres al matí amb el ministeri d’Educació per formalitzar el traspàs dels locals ubicats als prefabricats de la Covanella, a Ordino, a l’entitat que, al seu torn, els cedirà a l’empresa que oferirà el servei.

Encara que el contracte se signarà la setmana que ve, amb tota seguretat El Rebost del Padrí continuarà oferint el servei.
Segons ha comentat la vicepresidenta de l’Apaea, Laura Vallribera, en la trobada d’aquest divendres caldrà acabar de polir alguns serrells del conveni que els ha de permetre disposar de l’espai. Tot i així, ha assegurat que “res no impedirà” que aquesta antiga reivindicació dels pares dels fills amb al·lèrgies i intoleràncies sigui una realitat.
Els tècnics del Govern van visitar aquest dijous les noves instal·lacions amb els representants de l’Apaea i de l’empresa de càtering. Vall­ribera ha explicat que aquesta empresa va fer una revisió en general i que el local està en perfecte estat. A més, ha afegit que és un equipament que disposa d’un nivell de seguretat “total” i que les obres de condicionament realitzades pel Govern s’han fet seguint les normatives del ministeri de Sanitat. La cuina disposa de totes les condicions necessàries per funcionar i a partir de dilluns l’empresa que la gestionarà començarà el trasllat. Tot això farà que quan comenci el curs, dijous vinent, les instal·lacions ja estiguin operatives.
La cuina prepararà els menús per als tres sistemes educatius, i això farà augmentar el nombre d’usuaris. Fins ara, El Rebost del Padrí oferia el servei a 40 alumnes de l’Escola Andorrana i el Liceu. La previsió és doblar la xifra i arribar fins a la vuitantena d’alumnes durant el curs que està a punt de començar.

AUGMENT DEL PREU
La posada en marxa de la cuina centralitzada comportarà un augment del preu del menú. En concret, costarà 10 euros més que el curs 2009-2010, arribant als 70 euros mensuals, això sense tenir en compte cap mena de subvenció del Govern. Segons ha explicat el responsable de l’empresa de càtering, Pep Escolà, l’increment de les tarifes ve motivat pel fet que farà falta contractar més personal per oferir el servei i adquirir nou material. Tot i així, Escolà ha deixat clar que el preu dels menús és molt ajustat i que l’empresa “no hi fa negoci”.
Amb la cuina centralitzada, tots els menús per a celíacs, al·lèrgics i intolerants es prepararan a Ordino i tot seguit es distribuiran pels diferents centres amb una furgoneta isotèrmica, tal com es feia fins ara. Segons ha indicat el responsable de l’empresa que subministra els menús, l’alumne no notarà cap canvi. Tot i així, Escolà ha destacat que la instal·lació permetrà alliberar espai al seu obrador, ja que hi havia èpoques de l’any en què era impossible oferir el servei. A més, la vicepresidenta de l’Apaea ha exposat que el Col·legi de Dietistes ha elaborat de forma altruista els menús perquè els alumnes segueixin una dieta equilibrada.
Vallribera també ha recordat que l’Apaea signarà un contracte per un any, durant el qual oferirà el servei a la resta d’associacions de pares. Al llarg d’aquest període, l’entitat assumirà totes les responsabilitats. Aquest és el temps que l’associació veu com a necessari perquè els pares s’associïn. De fet, la intenció és cedir aquesta responsabilitat als pares dels usuaris de la cuina, que haurien de constituir-se en una entitat.  
La vicepresidenta de l’Apaea s'ha mostrat satisfeta per la imminent posada en marxa de la cuina centralitzada. Ha recordat que ja feia molts anys que arrossegaven aquesta “assignatura pendent” i que ara només és l’inici. Per aquest motiu ha indicat que a partir d’aquest curs caldrà anar avaluant com funciona el servei, si els pares l’utilitzen i la resposta del col·lectiu d’alumnes afectats. En tot cas, ha destacat que ara comença el període “primordial”.

La cuina s’ubicarà de forma provisional a Ordino fins que es creï un nou centre o s’ampliï algun dels que hi ha

La ubicació de la cuina centralitzada als prefabricats d’Ordino ha estat una solució provisional a un servei llargament demanat pels pares i les associacions de celíacs i d’al·lèrgics i intolerants. Es tracta d’una cuina que ja existia i que en aquests moments estava en desús. Segons ha informat el ministeri d’Educació a l’Associació de Pares, la intenció és situar les instal·lacions definitives en un centre de nova construcció o en alguna escola, en el cas que s’ampliï. A hores d’ara, però, el Govern no disposa de cap previsió en aquest sentit.
L’opció d’instal·lar la cuina centralitzada als prefabricats d’Ordino va ser rebutjada a principis del curs passat pel ministeri d’Educació, tot i ser una opció consensuada anteriorment entre l’executiu i els pares implicats. En aquells moments es va indicar la impossibilitat de fer front a unes instal·lacions provisionals per qüestions econòmiques. A més, l’aleshores secretari d’Estat d’Educació, Josep Roig, va apostar per trobar un indret definitiu i evitar, d’aquesta forma, fer pegats i allargar el problema. A més, des del ministeri es preveia que aquest curs o el que ve es pogués disposar d’unes instal·lacions estables. Tot i així, posteriorment l’executiu va tramitar un crèdit extraordinari per fer front al condicionament de l’espai d’Ordino.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte