Diari digital d'Andorra Bondia
Núria Valls i Bernat Lavaquiol, els dos regidors cupaires a l'Ajuntament de la Seu.
Núria Valls i Bernat Lavaquiol, els dos regidors cupaires a l'Ajuntament de la Seu.

La CUP demana un servei de salut psicoemocional per als joves


Escrit per: 
Redacció / Foto: BonDia

La CUP presenta una moció al ple d'aquesta tarda a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell on demana la creació, des de l’Oficina Jove, un servei de prevenció i intervenció de salut psicoemocional del jovent. 

En l'argumentació de la proposta, que es votarà en el ple d'aquesta tarda, recorden els regidors de la CUP que en la darrera legislatura, van presentar una moció demanant la creació d’un servei de prevenció i intervenció de salut psicoemocional per al jovent de la nostra ciutat. Tot i que la moció va ser aprovada per unanimitat, encara no disposem d’aquest servei. La moció presentada el juliol del 2021, recorden, posava en relleu el risc dels  fectes de la pandèmia generada per la COVID-19 sobre la població general, i, en especial, sobre la joventut del
nostre municipi. Recordar que acabavem el 2021 amb la xifra de suïcidis a Catalunya més alta des del 2005, 576 morts per suicidi. Si bé les restriccions pròpies de la pandèmia, després de tres anys des de l’inici d’aquesta,
han cesat per complert, les condicions materials de vida de la classe treballadora no han parat d’empitjorar, fent que les situacions d’estrès i malestar vital augmentin, insisteixen. Així, el 2022, la xifra de morts per suicidi a Catalunya va augmentar fins 607, tornant a batre rècords. Les dades entre menors d’edat són igualment preocupants, hi afegeixen, atè que l’any passat es van registrar a Catalunya 1.425 casos de tempativa de suicidi, fet que suposa una mitjana de 4 al dia. I això, és només la punta de l’iceberg, ja que altres dades mostren que: un 43% dels escolars han tingut pensaments suïcides; més d’un 40% se n’ha anat a dormir alguna vegada sense
voler despertar; i un de cada quatre s’han autolesionat.

Aquest increment no ha vingut acompanyat d’una major sensibilitat, d’una capacitat de la societat per empatitzar, acompanyar, acollir o prevenir, sinó que bona part de la societat segueix estigmatitzant, tement i/o ocultant el patiment emocional i la malaltia mental, adverteixen els anticapitalistes. Cal informar i formar a la ciutadania per poder entendre, acompanyar i protegir a les persones que pateixen situacions de crisi emocional o de malaltia mental, ja siguin puntuals o de forma cronificada. Un entorn social empàtic i acollidor és, en moltes ocasions, un element reparador, reconfortant que pot evitar l’empitjorament del patiment, de la malaltia i pot esdevenir generador de processos de millora, així com actuar a mode de prevenció.

"A tot això cal sumar-hi també la precarietat i la manca de recursos existent en àmbits com els serveis comunitaris, socials i l’escola on han hagut d’incrementar l’acompanyament psicològic a les famílies i usuaris sense veure un augment equivalent pel que fa als recursos humans i econòmics dels quals disposen", hi afegeixen.
Per tant, conclouen, "entenem que aquest servei l’ha de cobrir la conselleria de Salut i el sistema públic per al
conjunt de la població però lluny d’això creiem que l’ajuntament ha de fer un esforç amb el jovent de la nostra població".

La moció proposa, doncs, crear el servei, així com publicitar, comunicar i socialitzar aquest servei sensibilitzant la necessitat d’una educació emocional i posar en marxa des d’aquest servei "dues vessants, un de formació i sensibilització a les escoles i per altra un servei públic, accessible i anònim per al jovent del municipi".

CUP
joves
servei
mental

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte