Diari digital d'Andorra Bondia
Lliurament de material sanitàri a la residència el passat mes d'abril.
Lliurament de material sanitàri a la residència el passat mes d'abril.

La CUP insisteix a demanar que s'investigui el brot a la Llar de Sant Josep


Escrit per: 
Redacció / Foto: A. S. U.

El grup municipal de la CUP de la Seu d’Urgell denuncia "diverses irregularitats" en la gestió de la residència privada Llar de Sant Josep de la Seu d’Urgell que els han fet arribar diverses "treballadores". "Considerem que els següents fets han de ser de coneixement públic, però alhora insistim en la necessitat de constituir una comissió d’investigació municipal per esclarir aquestes denúncies i que treballadores i voluntàries es puguin expressar amb total seguretat", expressen.

En primer lloc, detallen, les treballadores han fet saber a les regidores de la candidatura que durant els mesos de març i abril, en les primeres setmanes del confinament,
l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i la Fundació Sant Hospital van subministrar material sanitari i de protecció a la residència. "Aquest material, però, no va arribar
a les treballadores, sinó que les religioses les van distribuir entre les pròpies membres de la comunitat religiosa d’aquesta residència i d’altres". Per tant, continua el comunicat de la CUP, la direcció de la residència no va prendre les mesures de protecció sanitària que calia amb les seves professionals. "És per aquest motiu que els Mossos d’Esquadra van rebre una trucada anònima on es denunciava que les treballadores no tenien els equips de protecció necessària tot i que la residència en disposava gràcies al subministrament de l’ens municipal i l’hospital".

En segon lloc, continuen, "tot i que en tot moment s’ha negat que s’haguessin fet celebracions religioses amb residents, les treballadores han comunicat que durant el primer confinament de la primavera d’enguany sí se’n van celebrar". A més a més, el mateix 7 de novembre, destaquen, "dos dies abans de la detecció del brot que actualment afecta la residència, es va realitzar una litúrgia en celebració del sant de la mare superiora, María Rosario Fernández, sense cap tipus de sectorització en grups bombolla". Cal recordar en aquest sentit, prossegueixen, "que el mateix Jesús Sánchez,delegat de la conselleria de Salut per a la coordinació als centres socials residencials de Lleida i Alt Pirineu i Aran, va reconèixer a preguntes del regidor de la CUP que no s’estava realitzant una correcta sectorització dels espais entre unitats de convivència fins l’esclat del brot i la intervenció dels professionals de Salut".

Finalment, les treballadores amb qui la candidatura ha mantingut contacte "han explicat que fins el dia del brot de novembre i la conseqüent intervenció de la Conselleria de Salut, les monges de la congregació no utilitzaven la mascareta de protecció a l’interior de les instal·lacions". És la mateixa mare superiora i directora de la residència qui no va vetllar per l'obligatorietat de l’ús de la mascareta a monges i residents, conclou el comunicat de la CUP. "Les responsables del centre no exercien cap tipus de control per tal que les religioses i les residents fessin ús d’aquesta protecció obligatòria", sosté la formació, i no va ser fins a la detecció del brot, el 9 de novembre, amb la intervenció de Salut i els subministrament de material per les institucions anteriorment esmentades, que l’ús de la mascareta es va fer obligatori.

La CUP de la Seu d’Urgell presentarà una moció al plenari del proper 14 de desembre per demanar al govern municipal la constitució d’una comissió d’investigació per aclarir la gestió portada a terme a la residència privada Llar de Sant Josep fins l’esclat del brot de Covid-19 a principis de novembre.

 

 

 

investigació
CUP
llar
Josep
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic