Diari digital d'Andorra Bondia
El carrer dels Canonges podria ser el centre neuràlgic de la ciutat.
El carrer dels Canonges podria ser el centre neuràlgic de la ciutat.

La CUP proposa comprar immobles abandonats per destinar-los a lloguer social


Escrit per: 
Redacció / Foto: Xarxes

El grup municipal de la CUP a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha proposat “facilitar l’ús d’habitatge social, fent especial atenció al nucli antic”, per mitjà d’un “Pla de Dinamització del Centre Històric” que s’ha de basar en “l’adquisició i rehabilitació de béns immobles abandonats, la reforma d’aquests i la seva utilització per a lloguer social”. La formació anticapitalista defensa una “compra quirúrgica d’edificis” i creuen que això “permetria la mobilització de pisos de lloguer social que aniria lligada a una dinamització de la zona”, perquè entenen que amb la compra de blocs sencers “es disposaria dels baixos de lloguer per establir-hi petits comerços, tallers d’artesans i artistes, productors locals o equipaments municipals”, o bé es podrien “posar a disposició, a lloguers reduïts, per a entitats”. La CUP opina que amb aquesta estratègia el nucli antic podria “tornar a esdevenir un espai de vida i socialització de tots els veïns i veïnes”.

L’altra proposta que plantegen, i que ara fa més d’un any es va aprovar per unanimitat al ple, és “declarar la Seu d’Urgell àrea amb mercat d’habitatge tens”. Això, segons afirmen, permetria una regulació en els preus de l’habitatge, ja que en aquestes àrees el preu no podria augmentar respecte del contracte anterior i no podria superar l’índex de referència de preus de la Generalitat. Al conjunt de mesures proposades, també hi inclou “fer ús de la capacitat de l’Ajuntament d’adquisició d’habitatges provinents d’execucions hipotecàries, tot utilitzant el Dret de Tanteig i Retracte, per augmentar el parc d’habitatge públic municipal, evitant que aquests acabin en fons voltor i fomentin encara més l’especulació. Finalment, veuen necessari “augmentar i potenciar la neteja del centre històric per garantir-ne la salubritat, tant pel bon veïnatge dels que hi viuen com dels comerços, petites empreses, entitats i espais que donen vida i treballen al barri”.

L’alcalde de la Seu, Francesc Viaplana, va assegurar que “gran part” del que s’hi demana “ja s’està duent a terme”, juntament amb altres accions per assegurar la convivència, com ara “maximitzar la presència policial al centre històric i especialment al carrer dels Canonges”. Quant al parc públic d’habitatges, Viaplana va recordar que quan el seu grup va entrar a l’equip de govern “només hi havia tres habitatges i ara aquesta xifra ja l’hem augmentat fins a 16”, des de diferents mitjans com ara convenis amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i amb la Fundació Habitat 3, amb qui s’ha aconseguit sis habitatges més.

CUP
proposa
comprar
immobles
lloguer
social

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte