Diari digital d'Andorra Bondia
La defensa de Josep Vila va recórrer ahir davant del Tribunal Superior.
La defensa de Josep Vila va recórrer ahir davant del Tribunal Superior.

La defensa de Vila diu que no es va fer cap prova psicològica a les noies


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

La defensa de l’excònsol menor d’Andorra la Vella, Josep Vila, va argumentar ahir davant del Tribunal Superior que considera que s’ha vulnerat el principi de presumpció d’innocència, i va criticar que a les menors que el van denunciar com a autor de dos delictes d’exhibicionisme no se’ls va efectuar cap examen psicològic per verificar-ne la credibilitat. A més, considera que potser van ser víctimes d’un cas d’exhibicionisme, però va remarcar “que s’han equivocat de persona”. 
La condemna de dos delictes majors d’exhibicionisme davant de menors que el Tribunal de Corts va dictar contra Vila al gener ha passat a segona instància per insistir en la reclamació de la seva absolució. La defensa, a més, va destacar que la jaqueta que descrivien dues de les víctimes i les ulleres no es van trobar i no hi figuren com a proves objectives.
Per la seva banda, la Fiscalia i també l’acusació particular d’una de les víctimes es van reafirmar en la condemna sol·licitada per Corts. El fiscal general, Alfons Alberca, va remarcar que en cap cas es va vulnerar el principi de presumpció d’innocència, ja que es tenia coneixement d’uns fets previs als quals han estat objecte de condemna i que, en no tenir proves suficients, no se’l va portar al tribunal. Però el fiscal considera que el número de la matrícula de la moto i la descripció que va fer una de les víctimes el setembre del 2013,  tot just quan van passar els fets, són les  proves objectives que l’incriminen.  A  més, va destacar que només una de les quatre víctimes reclama indemnitzacions i que no hi ha altre interès que denunciar una cosa que els va fer mal. 

Els drets de les víctimes
Fiscalia va destacar que, després de quatre anys, les víctimes han hagut de tornar a declarar amb els mateixos relats i també avalades pels pèrits psicològics. En aquest sentit, Alberca va remarcar que “les víctimes també tenen dret”, fent referència a aquestes declaracions que s’han hagut d’allargar des de fa tant de temps. 
La defensa de Vila, que en va demanar l’absolució, va considerar que, si subsidiàriament es torna a condemnar, s’ha de concretar la pena que li va imposar Corts, que era la prohibició de no poder assistir durant quatre anys a llocs o recintes on concorren menors d’edat.  Reclama que es determinin els llocs on té prohibit anar “perquè és difícil de saber i pot ser com una mena de confinament a casa seva”.  El fiscal va  criticar aquesta petició perquè va dir que Vila ja ha de saber on concorren menors i va manifestar que és una mesura obligatòria que suspèn la pena (en cas que no compleixi aquesta condició, Vila ingressaria a la presó durant 30 mesos, segons la sentència de Corts).

Es posa en dubte l’abús sexual a la dona amb discapacitat

La defensa de l’home condemnat a quatre anys de presó per abusar  sexualment d’una dona que té una discapacitat va posar en dubte ahir la veracitat del relat de la víctima. Els fets van passar el 2010, i els membres del Tribunal Superior van mostrar ahir la sorpresa en assabentar-se que el condemnat no ha complert ni un dia a la presó, ni com a mesura preventiva. El lletrat que representa el condemnat també ho va remarcar perquè, durant aquests vuit anys, mai s’ha reclamat cap mesura preventiva contra el seu defensat. 
El processat, que ja coneixia la víctima perquè ja havia estat a casa seva prèviament, se’n va anar a dormir a casa d’ella perquè aquella nit havia begut i no volia agafar el cotxe. Ella es va dirigir al llit on hi havia l’home. Ell li va demanar de tenir relacions sexuals, i la dona va dir que no. Es va treure els leggins i l’home li va abaixar les calcetes, però ella li va dir que no. Es va consumar l’acte sexual. Els fets només compten amb el suport de l’argument de la víctima, ja que en tot moment el condemnat va dir que no recorda res d’aquella nit. La defensa dubta de la credibilitat de la víctima, perquè, diu, si se “sentia violada”,  com va dir al judici, es qüestiona com és que la mare no la va acompanyar de seguida a denunciar-ho a la policia. També remarca que no es va constatar cap descomposició o trauma posterior a la presumpta violació. I remarca que, si hi va haver trauma, el va superar amb una normalitat (increïble) en mantenir relacions amb una nova parella posteriorment. També destaca que, dies després dels fets, la policia va comprovar que no havia canviat els llençols i que contenien esperma del condemnat, però també d’un altre home. Per tot això, va tornar a demanar-ne l’absolució.  A més, des de la defensa opinen que la víctima es va sentir malament perquè les relacions es van mantenir sense utilitzar preservatiu “i potser va ser això el que no li va agradar i el motiu pel qual es va sentir malament”, va comentar el lletrat. 
Fiscalia, però, reclama la confirmació de la sentència de Corts i afirma que l’única versió que es té és la de la víctima perquè no n’hi ha cap altra. I reafirma que el processat sí que coneixia la discapacitat de la víctima. El condemnat, treballador de la construcció, va tornar a dir ahir que no recorda res. 

Tres mexicans demanen un milió de dòlars comissats

Dos comptes bancaris, de 751.000 dòlars i de 387.000 dòlars, estan comissats des de fa anys i els seus titulars, un funcionari mexicà i un matrimoni també de Mèxic, el reclamen. Ahir es va fer el judici pel comís en execució d’una sentència dictada a l’estranger. Els lletrats que representen els tres mexicans reclamen que s’aixequi el comís. El matrimoni no va arribar a ser jutjat i al funcionari, acusat de diversos delictes relacionats amb la corrupció, li va prescriure la pena. Tot i això, el fiscal va manifestar que, independentment que la pena sigui prescrita, el comís és una mesura accessòria a la del delicte i la resolució pel  comú és efectiva i executòria. 

L’extradició del serbi que va robar a l’ Art d’Or, al Superior

El Tribunal Superior també va jutjar ahir l’extradició del serbi condemnat pel robatori a la joieria Art d’Or, el 8 de novembre del 2014, que el mes de gener passat Corts va acordar. La defensa d’aquest condemnat reitera el perill i risc que té aquest home si ingressa a alguna presó de Sèrbia que el reclama per un presumpte delicte de tràfic de drogues.  Segons va al·legar  el condemnat, hi ha un grup de sis persones que el volen matar, algunes de les quals són en presons  d’allà, i també va qüestionar la seguretat de les presons de Sèrbia. Al Principat la pena per l’atracament a la joieria ja la té complerta. 

defensa
Vila
prova psicològica
noies

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte