Diari digital d'Andorra Bondia
Sophie Bellocq és degana del Col·legi d’Advocats.
Sophie Bellocq és degana del Col·legi d’Advocats.

La degana dels advocats proposa que s’apliquin alternatives a la presó


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

La degana del Col·legi d’Advocats, Sophie Bellocq, va afirmar que cal que es posin mitjans de seguretat necessaris perquè la presó no sigui l’única alternativa per a certes penes. De fet, va proposar que d’acord amb el delicte comès s’apliquin correctius que vagin més enllà de la privació de llibertat en pro de la reinserció dels condemnats. En aquest sentit, la degana va dir que seria recomanable la creació del que es coneix a França com a jutge d’aplicació de pena, que en el cas d’Andorra seria un batlle especialitzat i dedicat només a la població interna de la presó. Bellocq considera que a Andorra seria fàcil i adequat pel nombre reduït d’interns que hi ha a la Comella. “Aquest jutge s’encarregaria de fer un pla de reinserció personalitzat per a cada pres i hauria de tenir el poder de modificar les penes i de substituir-les per altres mesures”, va explicar Bellocq. 

Aquesta figura, segons Bellocq, “permetria una major integració social dels presos”,  perquè considera que la pena només de presó no ajuda en la reinserció ni “ajuda la societat”. “Aquestes persones després han de sortir al carrer”, va comentar Bellocq, que va insistir en la necessitat de poder reintegrar-los. Per tot, va dir que s’ha de “crear un sistema nou, perquè la presó no pot ser l’única solució”. 
Segons la degana dels lletrats s’hauria d’aprofitar la reforma del codi de procediment penal per incloure altres mesures de seguretat, com per exemple fer treballs en benefici de la comunitat com a substitució de les penes de presó. “La mesura de l’arrest domiciliari  i altres de semillibertat s’haurien de desenvolupar”, va apuntar Bellocq. La degana és conscient que el Tribunal de Corts ha fet alguns contractes amb empreses perquè els presos facin treballs en pro de la reinserció, però considera que no s’han de fer a dins de la presó, sinó en benefici de la comunitat. 
La mesura del braçalet de control policial en règims de semillibertat s’hauria d’estendre més a certs interns del centre penitenciari com una altra mesura de seguretat perquè puguin treballar a fora i passar les nits a la presó.
Paral·lelament a això, Belloch va introduir el tema dels centres especialitzats, i va explicar que malgrat que Andorra pugui tenir convenis signats amb Espanya amb alguns centres per tenir interns amb certes patologies mentals, caldria que al Principat es creés d’un centre de menors i un altre psiquiàtric. Tots dos per separat, però que haurien de donar resposta a molts casos en els quals la justícia es troba que no té certs mitjans per atendre’ls. “A la presó no es pot donar una assistència i un tractament psiquiàtric com cal per a certs interns”, va remarcar Bellocq.
Segons va assegurar la degana, la creació d’aquest centre compartimentat en dues àrees, menors i malalts mentals, seria un dels projectes que tindria el Govern al calaix, i diu que el mateix cap de Govern, Xavier Espot, quan era ministre d’Interior s’hi va interessar.  
En el cas dels menors, molts cops a la jurisdicció de menors també “s’apliquen mesures de seguretat i es fa un advertiment i tornen a deixar-los al carrer. Els més greus els envien a Espanya, però no crec que tampoc sigui la solució”, va comentar. Bellocq va opinar que “la llei no està adaptada perquè no hi ha mitjans”.  Un centre de menors “amb educadors socials” va dir que seria més efectiu per a la reinserció del menor.  Els treballs en benefici de la comunitat també serien una mesura efectiva per als menors, i va recordar que en algun cas  ha reconduït certes conductes. “Conec el cas d’un menor que va ser reincident i que fent treballs en benefici de la comunitat a un Comú va descobrir que la jardineria era una via de sortida i no va delinquir mai més”. Són aquestes mesures, segons la degana, les que ajuden en la reinserció. 

Marc Maestre, pròxim degà 
L’advocat Marc Maestre, que és vocal de l’actual junta del govern del Col·legi, es postula com el pròxim degà dels lletrats. Al gener és la data esperada per renovar la junta i Maestre hauria de presentar una llista per a la seva candidatura. Ara per ara no hi ha alternativa, i malgrat que l’equip amb el qual es presentaria encara no estigui confeccionat, Maestre té la proposta que li ha fet part del Col·legi sobre la taula i està estudiant-la.

degana
advocats
proposa
alternatives
presó
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic