Diari digital d'Andorra Bondia
Concentració i lectura del manifest d’Acció Feminista a la plaça Lídia Armengol d’Andorra la Vella, ahir a la tarda.
Concentració i lectura del manifest d’Acció Feminista a la plaça Lídia Armengol d’Andorra la Vella, ahir a la tarda.

La despenalització de l’avortament, al centre del debat en el Dia de la dona


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Jonathan Gil

Tot i que volen lluitar perquè cadascun dels punts que recull el manifest es faci realitat, la despenalització de l’avortament i la desaparició de la bretxa salarial entre homes i dones són dues de les prioritats que ahir va destacar la portaveu del col·lectiu Acció Feminista, Laura Dallerès. Ho va fer després de la lectura d’aquest manifest en la concentració convocada a la plaça Lídia Armengol d’Andorra la Vella, que va aplegar al voltant de 150 dones i també alguns homes. L’objectiu principal de la concentració era donar suport a la marxa mundial de les dones amb motiu del Dia internacional de la dona treballadora. La sobrietat de l’acte només es va trencar al final de la lectura del manifest, que ja compta amb més de 1.500 adhesions, amb els aplaudiments dels assistents. 
Sobre la qüestió de la despenalització de l’avortament, Dallerès va dir que les dones que integren el col·lectiu “som conscients que Andorra té un model d’Estat que és molt particular. Ara bé, potser hi ha coses que haurien de començar a evolucionar i a canviar”. Va destacar que aquesta qüestió ha generat molt debat al si del col·lectiu perquè tenen persones de diverses edats i ideologies, però també va remarcar que no podien deixar de reivindicar-lo en els tres supòsits mínims “perquè aquestes situacions hi són i, per més que ens vulguem tapar els ulls, sempre hi ha dones que es troben en aquesta situació i no les podem deixar soles”. En aquest sentit, va dir que la situació que viu la dona que vol avortar ja és prou delicada com perquè “sentis d’alguna manera que el teu propi país et dona l’esquena i és una situació trista”. La portaveu d’Acció Feminista responia així a les declaracions del ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, sobre aquesta qüestió. 
Espot va dir que les reivindicacions del moviment feminista són “perfectament assumibles” pel Govern, excepte una: la despenalització de l’avortament en els tres supòsits bàsics. El ministre va declarar que és “una qüestió delicada, no pel fons sinó pel que comporta per al nostre model d’Estat”, i que pot tenir “conseqüències irreversibles”. En aquest sentit es va mostrar convençut que la despenalització de l’avortament posaria el copríncep episcopal en una tessitura “impossible” i, tenint en compte que el cap d’Estat és únic i indivís, això faria que el copríncep francès també desaparegués. Tot plegat comportaria que Andorra deixés de ser un Coprincipat amb tots els avantatges que el Coprincipat ha comportat, com la defensa de la sobirania o la capacitat de penetrar a altes esferes dels països veïns quan s’ha tingut la necessitat, va defensar. Per Espot, tot això s’ha de tenir present a l’hora de prendre una decisió. Amb tot, va defensar que des dels poders públics s’acompanyi i ajudi les dones “quan s’han d’enfrontar a una circumstància traumàtica com aquesta”. Per altra banda, el ministre va defensar que Andorra, com a Estat democràtic, ha de donar suport a la causa feminista i va acceptar que les dones encara continuen discriminades. El ministre va defensar la tasca feta pel Govern per aconseguir la igualtat amb el Llibre blanc de la igualtat, la llei d’igualtat (que s’entrarà a tràmit en els propers mesos), i el desenvolupament de la Llei de prevenció i erradicació de la violència de gènere. En aquesta mateixa línia es pronunciava DA en el comunicat amb motiu d’aquest Dia de la dona. 

Altres actes
Al llarg de la jornada, es van organitzar altres accions socials i culturals, com ara la concentració dels treballadors del Govern en defensa dels drets, la igualtat i la justícia de les dones o activitats lúdiques a la Biblioteca Comunal d’Encamp. Per la seva banda, l’associació Stop Violències va celebrar a la tarda una taula rodona sobre l’empobriment de les dones en la jubilació. El punt de partida va ser la constatació feta per aquesta associació que hi ha dones de 73 anys que encara treballen per la precarietat econòmica en què es trobarien si no ho fessin. 

L’educació a la família i a l’escola, motor del canvi social

La importància de l’educació com a motor del canvi social és el missatge que tant la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, com la consellera d’Educació de l’ambaixada espanyola, Yolanda Varela, van transmetre en la conversa mantinguda ahir al matí amb els alumnes de primer de batxillerat del Col·legi Espanyol María Moliner de la Margineda. Marsol va remarcar que la igualtat entre homes i dones s’hauria d’aconseguir “de manera natural” i no per l’establiment d’unes mesures que garanteixin la paritat. Va afegir que a ella no li agrada que la posin en una llista perquè sigui dona, sinó “per les capacitats, pel coneixement, per l’experiència i per la formació”. 

despenalització
avortament
dia de la dona
Centre
debat
manifest

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte