Diari digital d'Andorra Bondia
Pons, Gallardo i Galabert en la presentació dels primers resultats de l’acord amb Visa.
Pons, Gallardo i Galabert en la presentació dels primers resultats de l’acord amb Visa.

La despesa mitjana dels visitants que paguen amb Visa és de 160 €


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: SFGA/J.A.V.

L’acord entre el Govern i Visa, que ha de permetre tenir patrons de despesa dels visitants per ajudar en la presa de decisions a l’hora de millorar l’oferta de serveis turístics, ja ha donat els primers resultats sobre les transaccions realitzades amb aquesta targeta entre el maig del 2018 i l’abril del 2019. De les dades es desprèn que la despesa total que els visitants van fer amb Visa en aquest període va pujar als 925,6 milions d’euros i que la despesa mitjana per targeta (és a dir, des que aquesta entra al país fins que en surt) va ser de 160 euros. Quant a la transacció mitjana (el tiquet), va ser de 83,6 euros. Cal destacar que el 60% de les transaccions que es realitzen al país amb targeta es fan amb Visa.

Per nacionalitats, els visitants espanyols i els francesos són els que tenen un pes més important en la despesa realitzada. Amb tot, si es té en compte les nacionalitats que tenen una despesa individual més elevada, Qatar és la que encapçala la llista (el Govern no va poder precisar el nombre de targetes actives que es van registrar). El secretari d’Estat de Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Galabert, va destacar que aquesta informació permet “afinar” l’impacte de les dades relatives a les nacionalitats que tenen menys pes entre els visitants. Això obre la porta a “plantejar campanyes que puguin atraure de forma més massiva” turistes d’aquests mercats per tal de multiplicar la seva aportació. A banda, de l’informe també es constata que la despesa principal dels visitants es fa en allotjament, en menjar i queviures, i en comerç. A més es pot conèixer en què fan més despesa les diferents nacionalitats, el seu comportament al llarg de l’any (es constata que els francesos, per exemple, destinen més diners a les compres a l’estiu i a allotjament a l’hivern, mentre que els espanyols tenen un comportament més similar), i la distribució de l’activitat econòmica per parròquia. Galabert va destacar que aquest darrer aspecte també ajudarà a adequar les campanyes al territori. Tot plegat ha de permetre obtenir informació sobre l’evolució dels diferents sectors econòmics, caracteritzar les nacionalitats minoritàries, identificar patrons per nacionalitat, i obtenir xifres més precises de la despesa dels visitants. També és una eina útil per al sector econòmic per veure com de competitiu és en relació amb els diferents sectors i a d’altres països.
La informació fruit de l’acord amb Visa engreixarà el Data Hub nacional. Així, creuant les diferents dades de què es disposarà, com ara les d’Andorra Telecom, es podrà obtenir un “baròmetre” de l’activitat del país, va dir Marc Pons, director de la Fundació Actua Tech. Galabert, de la seva banda, va deixar clar que les dades que s’obtenen de Visa són parcials (no inclouen els pagaments amb d’altres targetes –hi ha nacionalitats que treballen més amb Mastercard– ni tampoc els pagaments en efectiu –que tenen un pes important al mercat rus, per exemple–). Amb tot va advertir que el que cal posar en valor és la unió que es pretén fer amb les diferents fonts de dades. 
La col·laboració amb Visa té un cost de 144.000 euros, però més del 50% d’aquest import és finançat per la marca, ja que ho utilitza com un banc de proves. El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va explicar que la voluntat és que aquestes dades siguin públiques. Així, durant el 2020 ja es disposarà d’una plataforma des de la qual els sectors econòmics podran accedir als indicadors que s’extrauran d’aquesta informació.

 

visa
visitants
despesa
turistes
data hub
Actua

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte