Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla.
La ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla.

La despesa publica en educació augmenta un 0,9% el 2020


Escrit per: 
Redacció / Foto: SFGA

La despesa pública en educació, sense tenir en compte les aportacions que fan Espanya i França, es va situar en 81,0 milions d’euros l’any 2020, una xifra que suposa un increment del 0,9% respecte a l’any anterior, segons les dades fetes públiques pel departament d'Estadística.

Aquest import representa el 10,0% de liquidat total de les Administracions públiques, sense comptar ni els actius ni els passius financers ni les transferències de Govern a entitats de les Administracions públiques, mig punt percentual inferior en relació amb l’exercici 2019, degut a l’esforç realitzat per l’administració pública en les despeses imprevistes fruit de la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19.

Per contra la despesa en educació representa el 3,2% del producte interior brut (PIB), quatre dècimes percentuals per sobre l’any anterior, un fet que es deu a la disminució del PIB motivada per la reducció important de diversos sectors més afectats per l’esmentada crisi. 

Per nivells educatius, l’augment de la despesa es concentra en l’àmbit de la segona ensenyança, amb un increment del 13,0%, el batxillerat, que va augmentar un 5,0% i les escoles bressol, que ho van fer un 2,1%. En sentit copntrari, la despesa en ensenyament superior va davallar un 4,4% mentre la del nivell de maternal va caure un 3,7%. En el cas de la formació professional, la disminució va ser de l'1,7% i la despesa en primera ensenyança es va reduir en un 0,8%. 

La despesa pública en educació inclou la despesa educativa feta per l’Administració central, l’Administració local, la Universitat d’Andorra, l’Institut d’Estudis Andorrans, l’Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya (EFPEM) i l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament superior d’Andorra (AQUA), a més de les aportacions que fan Espanya i França per a la despesa educativa dels seus respectius sistemes educatius establerts al Principat d’Andorra. Precisament, si es tenen en compte les aportacions dels països veïns, la despesa pública en educació es va situar l'any passat en els 114 milions d'euros.

despesa
pública
educació
augmenta
0
9%
2020
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic