Diari digital d'Andorra Bondia
Primera reunió del grup interministerial per reactivar el pla el febrer del 2020.
Primera reunió del grup interministerial per reactivar el pla el febrer del 2020.

La detecció precoç, clau per frenar el consum de drogues en els joves


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: SFGA

La detecció precoç és clau per frenar el consum de drogues entre els més joves. Aquesta és una de les aportacions que van fer algunes de les associacions en la taula de treball per reactivar el Pla nacional contra la drogodependència. La trobada telemàtica va tenir lloc ahir a la tarda, liderada per la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, i va comptar amb la participació de l’associació Els Fills d’Andorra, l’Associació per la Defensa del Jovent d’Andorra (Adjra) i l’Associació de Familiars per a la Salut Mental d’Andorra (Afmma). De fet, la detecció i prevenció en el consum és un dels quatre eixos que emmarquen els objectius i les accions d’aquest pla juntament amb la formació i el marc legal.

Des de les associacions es va posar en relleu que cal “detectar el problema quan comença”. Així ho va manifestar la presidenta de l’Adjra, Sandra Cano. En aquest sentit, van insistir que el treball de prevenció no se centri només als centres educatius, sinó també en altres àmbits com ara el transport escolar i les festes majors. I és que aquests són els neguits que els arriben per part de les famílies.

Precisament pel que fa a la detecció precoç, es va posar sobre la taula la necessitat de tenir a disposició de les famílies drogotests per detectar si els seus fills han consumit quan en tenen sospites. En relació amb això, Cano va recordar que tenen un cost d’entre 18 i 25 euros i que no sempre estan disponibles a les farmàcies.

La formació és un altre dels eixos del nou pla. Pel que fa als tallers adreçats als fills, consideren que haurien de començar abans de segon d’ESO, ja que cada vegada els arriba més la preocupació de les famílies en el sentit que els adolescents comencen des de més petits a consumir. A més, creuen que la temàtica hauria de tractar no només sobre les conseqüències negatives del consum de drogues per a la seva salut, sinó de tot el patiment que causen al seu entorn familiar. Igualment haurien de tocar el tema de la violència filioparental.
Cano valora la bona predisposició del Govern a reactivar aquest pla.

detecció
precoç
clau
frenar
consum
drogues
joves
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic