Diari digital d'Andorra Bondia
Treballadors en una de les estacions d’esquí del país.
Treballadors en una de les estacions d’esquí del país.

La dificultat per trobar pis complica de nou la contractació de temporers


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Les dificultats per accedir a un habitatge estan complicant un any més la contractació de temporers. A les estacions d’esquí, a partir del mes de setembre ja es comença a contactar les persones que hi han treballat anteriorment. Però, segons indiquen des de Saetde, la pobra oferta i les condicions que es demanen estan dificultant l’arribada d’aquest personal. El fet és que la situació del mercat immobiliari és un tema que preocupa a les societats explotadores dels camps de neu, exposa la directora d’Ski Andorra, Montse Guerrero. Recorda que l’any passat l’allotjament ja va ser un dels principals maldecaps i remarca que caldria trobar alguna solució i evitar que el problema s’agreugi.
Des de Saetde es disposa de pisos que posaran a l’abast del personal temporer. La recerca d’aquests immobles no ha estat una tasca senzilla per a la societat ja que, si bé hi ha immobiliàries i propietaris que han donat facilitats, d’altres pengen el telèfon només saber que es tracta d’un lloguer de temporada. L’argument, segons han pogut constatar, és que prefereixen destinar-ho al mercat vacacional o simplement que no volen temporers. A més denuncien que es produeixen veritables abusos a l’hora de buscar un pis per a l’hivern. En aquest sentit indiquen que algunes agències han demanat el pagament de les mensualitats de tota la temporada per avançat. Per tot plegat hi ha temporers que decideixen deixar de venir perquè no troben allotjament. Fonts properes als temporers també assenyalen l’existència d’estafes i abusos d’immobiliàries o privats, com ara preus desorbitats en els consums de gasoil de calefacció o formes de pagament fora de la llei. Així mateix expliquen que amb el nivell de vida que hi ha al Principat és gairebé impossible acabar la temporada amb diners estalviats i per això una via per reduir costos és compartir les despeses vivint en el mateix habitatge. Indiquen que hi ha gent que ha vingut d’altres temporades (alguns fins i tot deu anys) que aquest hivern han optat per altres destins perquè l’any passat van haver de fer front a lloguers massa elevats.
Altres fonts van assenyalar que en el cas dels temporers argentins les dificultats encara són més importants tenint en compte la devaluació que ha patit el peso. El president de l’Associació Argentina d’Instructors d’Esquí Snowboard i pisters socorristes (Aadidess), Martín Bacer, considera, però, que arran d’aquesta situació més argentins voldran treballar a Andorra aquest hivern pel valor de l’euro. 

Els propietaris creuen que tenir informació sobre el mercat podria afavorir la creació d’oferta

El president de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI), Pascual Gracia, va afirmar que tot i que “obviament” un propietari està més interessat en un lloguer a llarg termini que no pas de temporada “hi ha mercat per a tothom”. És per això que, davant de les dificultats amb què es troben els temporers per trobar un habitatge, va defensar la necessitat que els comuns publiquin la informació relativa a l’evolució del mercat immobiliari. Remarca que conèixer els preus dels lloguers i les variacions que registren permetria valorar si té sentit desenvolupar pisos per a temporers i “potser algú s’animaria”.
Gracia es va mostrar en el mateix sentit que l’AGIA indicant que un dels problemes és que el sector immobiliari es mou per sensacions ja que no es disposa de dades. El fet de tenir informació fiable permetria als promotors fer previsions sobre les necessitats de pisos a llarg termini, va dir, i això seria favorable per als propietaris però també per als llogaters. El president de l’APBI també va parlar sobre l’increment dels preus dels lloguers. Va declarar que la sensació entre els propietaris és que no s’han apujat tant com es comenta. Així va apuntar que els augments desorbitats són “l’excepció” i que en els nous contractes se situarien en el 10%, tot i que depèn de la parròquia i del tipus d’immoble.

dificultat
trobar
pis
contractació
temporers
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic