Diari digital d'Andorra Bondia

La dona reclamada per la justícia dels EUA per estafa s’oposa a l’extradició


Escrit per: 
Redacció

El Tribunal de Corts ha examinat  la petició feta pels Estats Units (EUA) perquè una dona que viu al Principat i que ha estat acusada d’estafa en aquell país sigui extradida. Tantla fiscalia com la defensa han exposat els seus arguments a favor i en contra d’aquesta petició i la dona, de la seva banda,s'ha manifestat innocent i s'oposar a ser extradida als Estats Units.

La seva defensa ha exposat, en primer lloc, que la dona no és una fugitiva de la justícia nord-americana ja que en el moment que va deixar els Estats Units no hi havia contra ella cap ordre de recerca ni cap procediment penal instat. També ha afegit que, un cop es va trobar a Andorra, va començar a fer una vida pública que tampoc no s’avé amb la idea que pogués ser una persona que fugia de la justícia d’algun país.
En segon lloc s'oposa al procés d’extradició ja que  insisteix que els fets que se li imputen ja han prescrit, perquè, tal com fixa la llei dels Estats Units, passats cinc anys els fets es consideren nuls, amb la qual cosa la dona hauria de ser posada en llibertat, tal com va reiterar la defensa. També  exposa el fet que en les primeres actuacions de la justícia andorrana, un cop es va haver rebut aquesta ordre de recerca, la dona no va ser assistida per un intèrpret d’anglès, amb la qual cosa les actuacions haurien de ser declarades nul·les de ple dret.
Finalment, l’argument exposat per la defensa per oposar-se a la petició d’extradició es basa en el fet que Andorra i els Estats Units no tenen signats convenis bilaterals o multilaterals que emparin aquesta extradició.
El ministeri fiscal, de la seva banda, es mostra totalment a favor que es doni curs a aquesta petició dels Estats Units, ja que considera que la prescripció que al·lega la defensa no es produeix perquè el delicte es podria haver produït fins al 2002 i l’ordre de detenció és del 2007, i per tant no s’hauria complert el temps necessari perquè els delictes haguessin esdevingut nuls. També va concloure que la demanda dels EUA compleix tots els requisits necessaris i que per tant cal donar-hi resposta favorable.
Tot i que el fons del cas s'ha jutjat a Andorra, la fiscalia ha volgut fer un breu resum per recordar que la dona estaria implicada en una estafa piramidal de milions de dòlars. Ella i altres persones haurien recaptat una important suma d’inversors, tant dels EUA com d’Europa, que després van ser estafats.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic