Diari digital d'Andorra Bondia

La FAAD alerta de l’augment d’usuaris sense les necessitats bàsiques cobertes


Escrit per: 
M. S. C. / FOTO: FAAD

La Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) ha alertat que cada vegada hi ha més gent sense les necessitats bàsiques cobertes. Fins i tot han augmentat les persones que passen gana.

Un dels principals problemes detectat des de l’ens és la legislació referent a les ajudes socials, que fa que les prestacions depenguin de la voluntat de l’assistent social. Aquest és el cas del tercer pagador, que estalvia haver de fer front a les despeses mèdiques per endavant.
A això s’hi suma el fet que hi ha persones que desconeixen els seus drets. Segons la presidenta d’Amare i vocal de la FAAD, Rosa Mari Sorribes, hi ha ciutadans sense cobertura mèdica quan, segons la llei, els pertocaria. A això, el president de la FAAD, Lluís Sàmper, hi ha afegit que sovint hi ha gent que ho considera demanar almoina. Per aquest motiu, ha afirmat que cal passar al paradigma dels drets, no de la caritat. A més, un altre problema que es troben els usuaris de la federació és la paperassa que suposa el fet de demanar una prestació. Tot i així, Sàmper ha recordat que des de la CASS s’està treballant per agilitar els tràmits, com ara mitjançant la recepta electrònica. Des de la federació també s’ha alertat de la franja de població que té massa recursos per optar a les ajudes socials i que “està passant per dificultats molt grans”.

LLEI DE LA DEPENDÈNCIA
Des de la FAAD també s’ha posat en relleu la necessitat d’aprovar la llei de la dependència. En aquest sentit, exposen que en els propers anys els serveis socials seran més limitats que ara. Sàmper ha recordat que els comuns es volen desfer d’algunes de les competències que tenen en aquest àmbit i algú ho haurà d’assumir.
Així mateix, Sàmper ha remarcat que la llei actual no considera discapacitada una persona de més de 65 anys. Això fa que moltes llars on viu gent amb algun tipus de minusvalidesa, com ara l’Alzheimer, hagin de suportar una despesa superior. Per aquest motiu, el president de la federació ha remarcat la necessitat de donar ajudes econòmiques a aquestes persones, a més de la pensió de què disposen.

La federació i l’Inner Wheel arriben a un acord de col·laboració per oferir aliments a dotze famílies

Per fer front a les dificultats en què es troben algunes famílies amb discapacitats, la FAAD i l’ONG Inner Wheel Andorra han arribat a un acord de col·laboració. L’entitat oferirà lots d’aliments a dotze famílies. La seva presidenta, Karen Grougnet, ha afirmat: “He viscut a l’Àfrica i no em podia imaginar que a Andorra hi hagués discapacitats i gent gran que necessités menjar.”
L’ajuda anirà destinada a famílies amb més d’un membre dependent i que són mantingudes econòmicament per un altre familiar, famílies monoparentals amb problemes de salut i fills a càrrec, persones que no arriben al llindar de precarietat, altres que estan a l’atur amb problemes de salut i que reben l’ajuda per desocupació, i malalts que no poden treballar i que només reben ajudes puntuals. La col·laboració entre la FAAD i l’Inner Wheel té vocació de continuïtat.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic