Diari digital d'Andorra Bondia
Les instal·lacions del centre sociosanitari El Cedre.
Les instal·lacions del centre sociosanitari El Cedre.

La Federació de la Gent Gran creu que cal pensar a ampliar El Cedre


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

La Federació de la Gent Gran d’Andorra creu que caldria començar a pensar en una ampliació del Cedre o bé en un nou centre de característiques similars. Tal com va recordar el president de l’entitat, Fèlix Zapatero, avui hi ha al Principat dues residències geriàtriques, El Cedre i el Solà d’Enclar (la primera menys medicalitzada que la segona). Tot i que ara per ara no hi ha llista d’espera a cap d’aquests establiments, remarca que des que es decideix obrir-ne un de nou fins que hi entra la primera persona poden passar entre cinc i set anys. Si a això s’hi afegeix que cada vegada la gent viu més, la federació veu necessari avançar-se a les necessitats que poden aparèixer d’aquí un temps.

“Creiem que el ministre hauria de començar a pensar a buscar un nou centre geriàtric que sigui com una ampliació del Cedre”, va declarar el president de la Federació de la Gent Gran, que va explicar que “es tracta de preveure el futur a deu o quinze anys vista”. El fet és que l’entitat té la convicció que en el futur caldrà “més capacitat d’absorció de gent”. Avui hi ha dos centres privats, la Salita i Clara Rabassa. Amb el primer, hi ha alguns llits convencionats amb el ministeri, un acord que dona “una via de solució en cas de possibles llistes d’espera”. Tot i així insisteix que cal actuar amb “previsió de futur” ja que el col·lectiu té el convenciment que a llarg termini serà necessari un altre geriàtric.
Segons l’última memòria del SAAS, El Cedre va atendre l’any 2017 un total de 122 residents i va registrar 34 ingressos en el Programa Respir, que acull usuaris de forma temporal perquè els familiars i cuidadors habituals d’aquesta persona puguin descansar. Es tracta d’un programa que disposa de sis habitacions. Aquesta ocupació és la màxima que pot acollir el centre. La instal·lació disposa de 58 habitacions individuals i 46 habitacions dobles amb més de 640 metres quadrats de jardí, cafeteria i restaurant per a familiars i amics, i una sala polivalent a la planta baixa. Per Zapatero, El Cedre “és una meravella”.
Cal recordar que a mitjans del 2018, la direcció del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) va donar a conèixer que el 75% dels usuaris del centre sociosanitari El Cedre no requerien cures sociosanitàries, sinó més aviat assistència a casa seva  o residencial. Això suposava posar a l’abast d’aquestes persones uns altres recursos i un altre tipus de personal, un fet que suposava una reducció de la inversió. Davant d’aquest fet, tant el SAAS com el ministeri d’Afers Socials van anunciar la voluntat de reformular el centre i obrir una part només destinada a recursos assistencials. L’objectiu era convertir-lo en un concepte més residencial i adequar els recursos. En aquells moments ja es va anunciar que aquestes mesures comportarien canvis estructurals en la plantilla, un aspecte delicat. També des de la direcció es va assenyalar que aleshores molts usuaris estaven acostumats que un podòleg els tallés les ungles quan potser aquest servei no era necessari per a tothom.

Federació de la Gent Gran
ampliar
El Cedre
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic