Diari digital d'Andorra Bondia
La sala Consòrcia del Centre de Congressos es va omplir de gom a gom en l’assemblea de la gent gran celebrada ahir.
La sala Consòrcia del Centre de Congressos es va omplir de gom a gom en l’assemblea de la gent gran celebrada ahir.

La Federació de la Gent Gran demana el tercer pagador per a tots els serveis


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

La generalització del tercer pagador “per a tot”, fent-lo extensiu a laboratoris i farmàcies, i la col·laboració en l’elaboració de la cartera de serveis sociosanitaris són les dues noves demandes que la nova junta de la Federació d’Associacions de la Gent Gran es proposa tirar endavant, a més de totes les que queden pendents. Així ho va declarar el nou president de la Federació, Fèlix Zapatero, en l’assemblea extraordinària que va tenir lloc ahir a la tarda, després de sortir elegit per assentiment pels associats que es van donar cita a la sala Consòrcia del Centre de Congressos d’Andorra la Vella. L’assemblea també va escollir Robert Pastor com a secretari, en substitució de Lluís Samper. Zapatero va assenyalar que encapçala una junta “continuista” i que espera “estar a l’altura del nostre col·lectiu”. Pel que fa als eixos que prioritzarà, va subratllar el “treball en equip”, la “informació” –per això faran reunions periòdiques a les seus de les associacions de la gent gran de cada parròquia– i les trobades amb els ministeris, els comuns i la CASS per insistir en la llista de temes pendents.

Amb relació a aquestes demandes que “han quedat en cartera”, el president sortint de la Federació, Simó Duró, va recordar, entre altres, l’apujada de les pensions fins als 1.200 euros i el servei gratuït de podologia. Duró es va mostrar molt crític amb el Govern, ja que els esforços esmerçats en “reunions, deliberacions, acords i esperances han creat sovint un ressò de caixa buida”. Duró va dir que els resultats obtinguts han estat “pocs, i no sempre justos, per incomplets i no realitzables a la pràctica a causa de massa parades”, i moltes de les preocupacions, va afegir, “han quedat negre sobre blanc”. En la seva opinió, això queda reflectit en el pressupost de l’Estat, fins al punt d’afirmar que “als anys 80 els consellers feien més en el camp assistencial que l’atuïdora majoria ara cessant”. Per a qui sí va tenir paraules d’agraïment va ser per a la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, per al fins ara ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i sobretot per a la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll. Finalment, Duró va demanar als polítics que siguin “més sensibles i s’esforcin per conèixer més la realitat de la gent, sigui gran o no”. 
Precisament, sobre les qüestions pendents, Fenoll va declarar que “sempre ha de quedar camí per recórrer”, i va apuntar com a avenços aconseguits la millora de les pensions més baixes i les no contributives. També va assenyalar la consolidació del servei d’atenció domiciliària i que s’ha duplicat el programa respir per als familiars que tenen persones a càrrec. A més, va recordar que “en un any i mig disposarem de 23 habitatges destinats a la gent gran amb tots els suports adients”. Per la seva banda, el cap de Govern en funcions, Antoni Martí, es va mostrar convençut que “el tercer pagador serà una realitat independentment de qui guanyi les pròximes eleccions”. També va reconèixer que les pensions es poden millorar, però que per fer-ho primer s’havia de posar una mica d’ordre a casa, “i això és el que hem intentat”. Segons Martí, el millor i més potent que té Andorra ho ha aportat la gent gran: “els valors i els esforços que vostès encarnen els hem de recuperar i fomentar”. 
Finalment, Marsol va agrair l’experiència i el coneixement que aporta la gent gran a les noves generacions, i va assegurar que des del Comú continuaran donant suport a les activitats per a la tercera edat. En aquest sentit, va animar els presents a participar en els segons Jocs esportius de la gent gran, que tindran lloc a la capital els dies 16 i 17 de juny, amb una previsió de participació de 400 persones i amb un total de 13 disciplines esportives representades. 

Federació de la Gent Gran
demana
tercer pagador
serveis
Número de vots: 67
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic