Diari digital d'Andorra Bondia
Alguns dels padrins que van participar ahir en la 25aFesta Magna celebrada a la sala Prat del Roure d’Escaldes-Engordany.
Alguns dels padrins que van participar ahir en la 25aFesta Magna celebrada a la sala Prat del Roure d’Escaldes-Engordany.

La Federació de la Gent Gran reclama una pensió mínima de 1.200 euros


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.M.

El president de la Federació d’Associacions de Gent Gran, Simó Duró, va reclamar ahir una pensió mínima de 1.200 euros, quantitat que, davant l’increment del cost de la vida, permetria “viure d’una forma correcta”. Duró, que va fer aquestes manifestacions en el marc de la celebració de la 25a Festa Magna, que va aplegar més de mig miler de padrins al Prat del Roure d’Escaldes-Engordany, va recordar que fa dos anys “es parlava de mil euros”, una quantitat amb al qual “avui ja no n’hi ha prou”.  
Així mateix, Duró, que es va mostrar convençut que aquesta iniciativa “honraria molt Andorra”, va remarcar que “amb una majoria parlamentària forta” aquesta qüestió es podria, si hi hagués voluntat, tirar endavant.
Per la seva part, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va recordar, en relació a la demanda de Duró, que “no només és qüestió de voluntat política sinó que, com tot, també de sostenibilitat de les finances públiques” i que els que tenen la responsabilitat de governar “hem de trobar aquest punt d’equilibri”.
Així, el ministre, com havia fet també durant la seva intervenció dirigint-se als padrins, va recordar que amb l’entrada en vigor del pressupost del 2018 van fer també “tota una sèrie de revaloritzacions de les pensions de solidaritat” que, en determinats casos i tenint en compte l’increment del llindar econòmic de cohesió social (LECS) “ja ens situaríem al tomb dels 1.200 euros de pensió disponible” de manera que “ja anem en la direcció del que sol·licita la Federació de la Gent Gran”.
Quant al discurs en el marc de la celebració, Espot va aprofitar la Festa Magna per repassar les accions dutes a terme des del ministeri amb l’objectiu que les persones grans puguin ser autònomes i disposar de la millor qualitat de vida. En aquesta línia, el ministre es va referir a alguna de les accions incloses dins el Pla d’atenció integral i va anunciar la propera signatura amb el Col·legi de Podòlegs d’un conveni per tal que aquest servei sigui gairebé públicament finançat al 100% per a les persones que perceben una pensió de solidaritat.
Precisament, i davant els mitjans de comunicació, Duró va celebrar aquesta mesura si bé va instar a fer-la efectiva “a nivell de tots els pensionistes”.
Per la seva part, Martí, en el seu darrer discurs com a cap de Govern en la Festa Magna, va destacar que “a tots ens agradaria que les pensions poguessin ser més altes” si bé va recordar que “hi ha també una qüestió de corresponsabilitat”. Martí, que va admetre que “no tot ha estat perfecte” i va afirmar que “si he errat, assumeixo la responsabilitat”, va defensar “els esforços” de l’executiu per donar una millor atenció als padrins, i va insistir que “amb l’increment cada any del salari mínim, també s’incrementen les pensions”.

Alguns dels padrins que van participar ahir en la 25a Festa Magna celebrada a la sala Prat del Roure d’Escaldes-Engordany.

 

Martí assegura que Andorra “no ha claudicat en res” davant la UE

“Avui dia, Andorra, i ho vull dir de forma clara, no ha claudicat en res”. Així de contundent es va mostrar ahir el cap de Govern, Antoni Martí, respecte a les negociacions amb la Unió Europea per a l’establiment d’un acord d’associació, i especialment pel que fa a la lliure circulació de persones, una llibertat en què “no s’ha negociat res i el Govern d’Andorra no ha enganyat en res”.
El líder de l’executiu sortia al pas d’aquesta manera de les crítiques rebudes arran de la polèmica oberta en relació a si, en el marc de l’acord d’associació, el Principat s’ha de fer càrrec del subsidi d’atur dels ciutadans comunitaris que retornin als seus països d’origen. “Evidentment que hi ha moltes directives i que tot això s’ha d’analitzar”, va admetre Martí, que va precisar però que “el que no permetrà la UE és que hi hagi greuges comparatius, que un andorrà tingui unes prestacions socials determinades que no estan obertes a un ciutadà de la UE”. En aquest sentit, Martí, que va insistir en què “és això el que es parla quan es parla de subsidi d’atur o altres fórmules equivalents”, va assegurar que “tot està per negociar”, i va advertir, tant pel seu com per futurs executius, que “si cada vegada que surt una notícia el Govern de torn s’ha de sentir acusat d’estar claudicant quan encara no s’ha negociat, no es fa un bon servei a Andorra ni a la posició andorrana dins la negociació”.
Així mateix, Martí, que va recordar que abans que s’assolís el període transitori per al tabac l’excap de Govern Jaume Bartumeu havia dit que “una transitòria més enllà de deu anys és impossible”, va demanar que les properes eleccions “no vagin en el sentit que es porta en alguns països de dir Europa no, Europa no”.

Federació de la Gent Gran
reclama
pensió
mínima
1.200 euros

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte