Diari digital d'Andorra Bondia

La feina feta per Seguretat Alimentària fa davallar molt les intoxicacions


Escrit per: 
Redacció


La tasca que porta a terme l’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn del ministeri de Salut ha contribuït de manera decisiva que la xifra de toxiinfeccions alimentàries hagi davallat de manera important en els darrers anys. D’aquesta manera, mentre que el 2002 el nombre de brots es va situar en 22, l’any passat el volum va baixar fins a 5 i aquest any només n’hi ha hagut 2.

En total, l’any passat hi va haver 158 afectats pels brots. Un d’ells, el més important, es va detectar al mes de maig en una escola, amb 90 afectats. D’aquests cinc brots només se’n va identificar un de salmonel·la, per ingesta d’ensalada russa en mal estat, que va afectar 31 persones d’un restaurant a l’agost.
Els dos brots detectats aquest any han afectat onze persones. El primer es van produir el mes de juny amb vuit afectats amb síndrome histamínic a causa d’una ingesta de tonyina. El segon, de menys importància, ha afectat tres persones.
Tal com destaquen el cap de l’àrea, Jesús Galindo, i la directora del departament de Salut Pública, Margarida Coll, la consciència dels responsables de la manipulació dels aliments ha augmentat cada vegada més. D’aquesta manera, el control que es fa des d’aquesta àrea als diferents establiments on es treballa amb els aliments també ha incidit en aquesta “culturització”. En aquest sentit remarquen que moltes contaminacions solen sorgir per una manipulació, preparació o conservació inadequada dels aliments.
Cal assenyalar que arran de les inspeccions i de les denúncies fetes pels ciutadans, l’any passat aquesta àrea va obrir set expedients sancionadors per incompliment de la normativa vigent. Això pot suposar una sanció lleu, greu o molt greu en funció de la infracció, i aquestes contravencions de la norma poden anar des d’una mala manipulació dels aliments fins a un trencament de la cadena de fred, entre moltes altres. Aquest any el nombre d’expedients s’eleva a nou.
En total l’any passat els tècnics de l’àrea de Seguretat Alimentària van dur a terme 1.458 controls i inspeccions als diferents establiments. Les més nombroses són les que es van fer als locals de restauració comercial, que van ser 485. Pel que fa a les denúncies presentades pels ciutadans, cal assenyalar que se’n va atendre nou al llarg de l’any passat.
Una altra de les tasques que porta a terme aquesta àrea és la de controlar la qualitat de les carns de l’escorxador. D’aquesta manera, entre les dades facilitades ahir cal assenyalar que l’any passat es van sacrificar 2.501 caps en aquest escorxador, 912 dels quals van ser de bestiar boví, 1.570 d’oví i caprí i 19 d’equí.
Unes altres xifres remarcables són que es va practicar 86 analítiques per detectar possibles casos d’encelopatia espongiforme bovina, és a dir, el mal de les vaques boges, i que totes van ser negatives. En total, els treballadors de l’àrea de Seguretat Alimentària van dur a terme 256 mostres analítiques als animals que s’havien de sacrificar a l’escorxador.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte