Diari digital d'Andorra Bondia

La fira d’Andorra la Vella tindrà un espai dedicat a productes agrícoles autòctons


Escrit per: 
Redacció

La fira d’Andorra la Vella, que tindrà lloc el tercer cap de setmana d’octubre, comptarà amb un espai específic dedicat a la promoció de productes agrícoles autòctons, en una iniciativa que servirà com a prova pilot de cara a una eventual fira d’agricultura.

Segons va explicar ahir el ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, en el marc de la benedicció del bestiar de la Rabassa d’Ordino, la fira comptarà amb un estand separat on hi haurà set o vuit productors.
El Govern ja va avançar a principis de la legislatura la voluntat de fer una fira d’agricultura amb productes autòctons, així com la creació d’un segell que serveixi de paraigua per a aquests productes. En aquest sentit, Alcobé va avançar ahir que de moment s’aprofitarà la tirada de la fira de la capital per promoure l’agricultura del país, mentre que l’any que ve es decidirà si se’n segrega o bé es manté dins aquest marc.
Paral·lelament, l’executiu està treballant en el disseny d’un segell que certifiqui l’origen dels productes autòctons del Principat, amb l’objectiu de donar unes garanties de seguretat i qualitat i donar-los a conèixer als visitants. Sobre aquest distintiu, el ministre va explicar que el marc normatiu pot estar enllestit entre finals d’aquest any i principis del vinent, i que posteriorment s’hi podrien adherir els productors interessats.
Alcobé va posar com a exemple productes en què ja s’està treballant, com ara les trumfes, les plantes aromàtiques i medicinals i la mel, mentre que també hi podrien entrar altres, com els gerds o les tòfones. El ministre va afirmar que “tenim prou demanda per poder tenir productes propis”, i va afegir que, donades les dificultats que hi ha per exportar els productes, s’optarà per “donar a conèixer el mercat als visitants d’Andorra”, mitjançant una iniciativa que també pot ser un reclam turístic.
Finalment, el titular d’Economia i Territori va avançar que també s’està treballant en l’elaboració d’un mapa amb tots els llocs d’Andorra on es poden comprar els diferents productes autòctons. En aquest sentit, va explicar que caldrà diferenciar entre dos tipus de productes: els que s’elaboren i els que es crien o cultiven al país.  

La IGP, al setembre
El ministre també va informar que el Govern espera aconseguir aquesta tardor la certificació de la carn de vedella de qualitat d’An­dorra amb la Identificació Geogràfica Protegida (IGP). Alcobé va explicar que esperen una resposta de Brussel·les durant el mes de setembre, i va assegurar que aquesta iniciativa, juntament amb el segell d’Andorra, “pot ser un atractiu turístic que faci augmentar la demanda”.

Satisfacció del sector
De la seva banda, el president de l’Associació de Pagesos i Ramaders, Miquel Font, va valorar de forma positiva que s’estigui acabant de dissenyar el segell de productes d’An­dorra i va recordar que “des de l’associació fa temps que el reivindiquem per poder comercialitzar tots els productes que cultivem a Andorra i donar més tranquil·litat al consumidor”.
Font també va aplaudir que s’avanci cap a una fira de productes agrícoles autòctons. En aquest sentit, va explicar que “el problema que tenim és que els productors en sabem molt, de cultivar i produir, però ens costa molt més la part comercial, i aquesta és una manera de donar sortida als productes”.

La benedicció del bestiar de la Rabassa d’Ordino aplega unes 200 persones i 300 animals
Unes 200 persones van participar ahir en la benedicció del bestiar de la Rabassa d’Ordino, on el mossèn de la parròquia, Joan Fenosa, va beneir els més de 300 animals que formen la cabana ordinenca, amb uns 200 caps de boví i un centenar d’eugues i cavalls.
Els cònsol d’Ordino, Ventura Espot, va apuntar que l’assistència a l’acte potser ha estat més baixa que alguns anys precedents, donat que fins ara alguns hotels hi enviaven els visitants. Sobre aquest punt, Espot va assegurar que la benedicció del bestiar no és un esdeveniment dirigit al turisme, sinó que està pensat per reunir els ramaders de la parròquia.
El president de l’Associació de Pagesos i Ramaders, Miquel Font, va afirmar que la cabana ramadera, que supera els 5.000 caps a tot el país, es manté estable, si bé va afegir que el sector primari s’ha de continuar potenciant, i va posar com a exemple la possibilitat d’aprovar una normativa que pugui corregir el preu del cereal. Font va assegurar que de moment no hi ha problemes amb el preu del cereal, però que caldrà veure “com evoluciona a partir de la tardor”.

El turisme rural s’engegarà al Principat a finals d’any
El Govern preveu que el turisme rural es pugui posar en marxa al Principat a les acaballes d’aquest any. El ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, va explicar ahir que s’ha recuperat el text elaborat per l’antic executiu, que podria entrar a tràmit parlamentari entre els mesos de setembre i octubre. Així mateix, el ministre va assegurar que el reglament també està força avançat, de manera que preveu que el marc normatiu per poder començar a desenvolupar el turisme rural pugui estar enllestit abans que finalitzi aquest any.
De la seva banda, el president de l’Associació de Pagesos i Ramaders, Miquel Font, va apuntar que l’aprovació de la normativa ja no depèn de l’entitat, i es va mostrar confiat que, “un cop torni a començar el tràmit parlamentari, puguem veure la llei aprovada abans de finals d’any”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte