Diari digital d'Andorra Bondia
Al judici d’ahir van declarar dos menors  i altres joves, i la majoria van reconèixer haver comprat marihuana al principal processat.
Al judici d’ahir van declarar dos menors i altres joves, i la majoria van reconèixer haver comprat marihuana al principal processat.

La fiscalia endureix les penes que demana en l’‘operació Paradís’


Escrit per: 
P.G. / FOTO: J.G.
El fiscal ho va dir ahir en l’informe de conclusions. Els delictes pels quals s’acusa els cinc processats per l’operació Paradís que el 2017 van ser detinguts per participar en el tràfic de marihuana amb l’agreujant de vendre-la a menors, són “encara més greus si es té en compte que es va vendre la droga a menors del CAI [Centre d’Acolliment d’Infants de La Gavernera] per ser joves en situació de risc”, va puntualitzar.  Aquest fet, que el ministeri fiscal considera provat per la declaració ahir d’una jove, és un dels motius pels quals el fiscal considera que no han de ser penes menors que les que ell qualifica. 
Durant la jornada d’ahir van declarar un seguit de testimonis menors, i també d’adults que en el moment dels fets eren menors, i molts van reconèixer haver comprat marihuana al principal processat. Un dels testimonis, una noia, va dir que en el moment dels fets ella es trobava ingressada a La Gavernera i que sabia que altres menors que estaven també al CAI compraven marihuana al pis del principal processat. En la primera declaració a la policia, el 2017, havia manifestat que també havia adquirit marihuana i que ell la hi fiava, tal com es desprèn d’una conversa de WhatsApp. Ahir, però, va declarar que no ho recordava però tampoc no ho va negar. Aquest testimoni va ser clau en l’acusació de la fiscalia per tal d’advertir de la “gravetat” d’uncas de tràfic de marihuana que el 2017 la mateixa policia qualificava com el major decomís –dos quilos, aproximadament–  mai efectuat d’aquest producte estupefaent. 
 
ELS ROLS
El ministeri fiscal considera provat (pels testimonis, una multitud de fulls de converses de WhatsApp, la droga decomissada i utensilis trobats en la investigació policial) que els dos principals processats, que compleixen presó preventiva des del 2017, eren els responsables d’aquesta xarxa de tràfic de marihuana, que eren ells qui introduïen la droga al Principat, la preparaven posteriorment en bossetes per a la venda al pis d’Encamp, i que després la distribuïen des del pis del principal processat, a la capital.  La tercera processada, parella d’un d’ells, era coneixedora d’aquests fets, segons la fiscalia. Es dona el cas que és la propietària del pis d’Encamp, en el qual encara viu. El ministeri fiscal nega l’argument que ella va al·legar dimecres, quan va afirmar que no sabia a què es dedicava el seu nòvio i principal processat. La fiscalia considera que els 92 grams de marihuana bruts descoberts a la taula del menjador i una altra quantitat superior trobada al balcó del pis proven que la noia coneixia que a casa seva es manipulava la marihuana. 
El ministeri públic assegura que ella “ho consentia i ho permetia, ho sabia i contribuïa a aquest tràfic de droga”. Els altres dos processats, el ministeri fiscal diu que no formaven part del grup decisori però sí que participaven en la distribució de la marihuana. Un d’ells, que es va negar a contestar les preguntes del fiscal, en una gran quantitat; i l’altre en un grau menor.
LES PENES
La fiscalia sol·licita per al principal processat una pena de set anys de presó i una multa que ascendeix als 50.000 euros. Aquesta pena correspon als delictes que li imputa i que són el d’introducció i possessió de marihuana per a la seva venda –és a dir, tràfic de marihuana– en gran quantitat i amb l’agreujant que la venda anava dirigida a menors d’edat. La fiscalia també imputa a aquest acusat el delicte de blanqueig perquè considera que les grans quantitats de diners que adquiria les blanquejava amb la compra de roba cara i també d’un vehicle BMW-Z4 que està a nom de la seva mare.  
Al segon processat, que també es troba ingressat a la presó, l’acusa dels mateixos delictes i en sol·licita 5 anys de presó i 15.000 euros de multa. 
Per a la tercera processada, considera que la conducta és greu i li imputa els delictes d’introducció i venda de marihuana i en demana quatre anys de presó, part dels quals condicional, i una multa de 10.000 euros. 
Per a la resta reclama: per a un, 30 mesos de presó i una multa de 5.000 euros en considerar-lo autor d’una distribució de marihuana i a menors en gran quantitat. Per a un altre presumpte distribuïdor, com que la quantitat de droga cedida era menor només en demana sis mesos de presó condicional i una multa de 1.000 euros. 
A l’altre costat, les defenses reclamen una rebaixa de totes les penes sol·licitades pel ministeri públic. La defensa del principal processat al·lega l’atenuant de col·laboració amb la policia i nega el delicte de blanqueig i el d’introducció de droga, perquè considera que no queden provats. Pel delicte de venda de marihuana, reconegut pel mateix processat, reclama tres anys de privació de llibertat, dos de ferms i un de condicional. Però demana que es compleixin a casa seva perquè el processat pateix dues patologies, una de psicològica i l’altra de cardíaca que podrien afectar la seva salut. 
La defensa del segon processat rebaixa la pena a tres anys de presó i part condicional i la multa de 5.000 euros. Aquesta part considera que no queda provada la cessió de droga a menors per part d’aquest processat i sol·licita que se li resti aquest  agreujant. En matèria de responsabilitat civil, el pare i la mare del principal processat reclamen els dos vehicles, un Audi T-T i el BMV Z4, que formen part de la causa i estan decomissats. El ministeri fiscal considera que el primer no es pot provar que és fruit del delicte de blanqueig, però diu que va servir com a instrument del delicte d’introducció de droga. I el BMW considera que sí que és fruit del blanqueig de diners, per tant justifica el decomís de tots dos. 
 
 
Gavernera
operació paradís
marihuana

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte