Diari digital d'Andorra Bondia
Mar Peiró, Miguel Ángel Verdugo i Céline Mandicó en la presentació de la conferència inaugural del curs, ahir.
Mar Peiró, Miguel Ángel Verdugo i Céline Mandicó en la presentació de la conferència inaugural del curs, ahir.

La Fundació de Meritxell inaugurarà una empresa d’inclusió sociolaboral


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Agències

“Inaugurarem a finals de setembre o principis d’octubre una empresa d’inclusió sociolaboral per crear noves oportunitats i llocs de treball per a les persones amb discapacitat”. Aquest és un dels reptes principals que es planteja la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell (FPNSM) per aquest curs, segons va anunciar ahir la seva directora general, Céline Mandicó. Sobre aquesta iniciativa, que presentaran en el moment de l’obertura, va precisar que estarà situada en uns locals a Sant Julià de Lòria i que donarà feina a 80 o 90 usuaris. 

“Situar la fundació com una entitat de referència fora d’Andorra” és un altre dels reptes que va assenyalar, així com l’ampliació de la cartera de clients i la contractació de persones amb discapacitat. En aquest sentit, Mandicó va recordar que els programes  Fent camí i Joves ocupacionals han estat “pioners” en la inserció laboral de les persones discapacitades al país i que poden ser un exemple a seguir més enllà d’Andorra. També va insistir en els avenços que s’han fet en la qualificació i especialització dels 253 professionals que hi treballen, formats en les diferents disciplines i capacitats “per atendre les demandes de cada persona independentment del tipus i del grau de discapacitat que tingui”. 
La directora de la fundació va explicar que des de fa cinc anys treballen per implantar el model d’atenció integral i centrat en la persona, un model que es fonamenta en la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat. En aquest sentit, tota la metodologia que està seguint la Fundació es basa en la metodologia estudiada pel doctor Miguel Ángel Verdugo, catedràtic de psicologia de la discapacitat a la universitat de Salamanca. És per aquest motiu que serà l’encarregat de pronunciar aquest matí la conferència inaugural del curs sobre la qualitat de vida i l’autodeterminació de les persones amb discapacitat oberta als professionals de la Fundació i a d’altres d’entitats col·laboradores. A la tarda s’adreçarà a les famílies dels usuaris. Se n’esperen una cinquantena. 
En relació amb la qualitat de vida, Verdugo la va definir com el coneixement detallat de les àrees de funcionament vital de la persona –la inclusió social, les relacions interpersonals, el benestar emocional, entre d’altres– per posar en marxa plans de millora a través dels suports que donen les organitzacions. D’aquí la importància, va indicar, de construir entorns que facilitin suports que millorin el benestar en totes les àrees de la persona. Per això han variat tant les pràctiques professionals i de les organitzacions i les polítiques públiques, tot i que va reconèixer que aquests processos de canvi són complexos i lents. 
Les famílies també han de canviar les maneres de construir la vida amb el seu fill, va dir Verdugo, donant-li més autonomia i potenciant la seva autodeterminació perquè esculli i decideixi sobre la seva vida i no el que li imposi la família o una organització. “La Fundació avança en aquesta línia”, va assegurar. Finalment, va destacar la importància de mesurar per avançar en la millora d’aquesta qualitat de vida. Precisament sobre aquesta qüestió,  la responsable de suport  tècnic i comunicació de la FNSM, Mar Peiró, va indicar que han notat “una millora espectacular” en el creixement de l’autodeterminació dels usuaris, que en l’actualitat superen els 450 en total.   

Fundació
Meritxell
inaugurar
empresa
inclusió
sociolaboral

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte