Diari digital d'Andorra Bondia
Marsol no renuncia al projecte de fer un telefèric fins al pic de Carroi.
Marsol no renuncia al projecte de fer un telefèric fins al pic de Carroi.

La fusió EMAP-Ensisa refreda l’opció de la capital de ser peu de pistes


Escrit per: 
M.P. / M.S. / Foto: Facundo Santana

L’anunci del preacord entre el Comú de la Massana, el de Canillo i Crèdit Andorrà per integrar EMAP i Ensisa en una nova societat fa que Andorra la Vella comenci a veure una mica més lluny l’opció d’esdevenir un peu de pistes. Tant la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, com la de la Massana, Olga Molné, van assegurar que el projecte conjunt del telefèric del pic de Carroi “no està descartat”, però admeten que la creació del nou hòlding obre un nou escenari que caldrà veure com evoluciona (sobretot si finalment la nova societat acaba integrada dins de Grandvalira) per decidir, també, si s’arriba a fer la connexió.

“El nostre projecte no l’hem descartat. Al projecte fins al pic de Carroi, que era la nostra primera idea, no hi renunciem”, va afirmar Marsol, que va deixar clar que volen mantenir aquesta opció sobre la taula perquè “Andorra la Vella necessita aquest atractiu, l’hem de tenir, i si algun dia podem ser peu de pistes, encantats de la vida”. En aquest sentit va admetre que potser hi va haver certa precipitació en el plantejament del concurs que va acabar quedant desert i que ja preveia la unió des de Carroi cap a Pal. “Potser sí que hi va haver un moment que ens vam envalentir i vam voler anar fins a Pal perquè hi havia l’oportunitat i no la vam voler perdre. Potser vam tenir la il·lusió i ens va passar per sobre de la reflexió més serena”, va manifestar, i va afegir que “potser no ha sigut el moment, potser ara no toca i ja veurem com evoluciona tot i com anirà. En canvi, el projecte fins al Carroi, potser sí. En parlarem”.

De fet, després de declarar desert el concurs, les dues corporacions es van donar l’estiu de marge per decidir què calia fer amb la proposta. Ahir Marsol va reconèixer que tenint presents els últims esdeveniments en el món de la neu, serà necessari “una mica més de temps del que ens havíem marcat”, però va manifestar que “abans de final d’any alguna decisió haurem de prendre”.

En tot cas, la mandatària d’Andorra la Vella va exposar que el fet de retornar al projecte inicial “no vol dir que després, si tot va bé i a tothom li interessa, no es pugui fer una segona fase. Aquestes coses són molt canviants, evolucionen”. Tampoc Molné va tancar del tot la porta. “És un projecte que no hem descartat mai i no el tenim aparcat, el tenim present, pensem que és un bon projecte pel país en general”.

Mortés i Mas, favorables a la marca única per a l’esquí

La fusió d’EMAP i Ensisa obre la porta, clarament, a la creació d’una marca única per a l’esquí del país. Una opció que no és la primera vegada que es planteja, però que ara ni els mateixos implicats en la creació del nou hòlding no van amagar. Sense manifestacions públiques de l’altra pota a Grandvalira, el conseller delegat de Saetde, Joan Viladomat, la cònsol major d’Encamp (accionistes també de Saetde), deixava clar que són plenament favorables a arribar a la marca única sota l’aixopluc de Grandvalira. “Grandvalira està molt consolidada, ja forma part de les estacions més importants d’Europa i és la més important dels Pirineus, per tant, sumar esforços sempre va bé”, va apuntar, i va indicar també que caldrà veure com evolucionen unes possibles negociacions “complicades”, si bé de moment va afirmar no tenir prou informació per valorar com hauria de ser la integració.

El cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, també es va manifestar en la mateixa línia. “Tot el que sigui unificar marques que aportin valor afegit i que ens posicionin a nivell internacional ho veiem perfectament”, va dir. En el seu cas, a més, estan a l’expectativa de si s’acaba dissolent la marca Vallnord abans del previst. El contracte mandat acaba el maig del 2022, però “depèn de com vagi la situació a partir d’ara”.

Mortés també va mostrar satisfacció perquè s’hagi pogut trobar una fórmula per resoldre els problemes que generava l’estació al Comú massanenc i considera que les  col·laboracions publicoprivat “reforcen” i “consoliden el sector de la neu”, com va passar a Arcalís.

De la seva banda, el cap de Govern, Xavier Espot, considera que la fusió és “una molt bona notícia” per a EMAP, Ensisa, el Comú de la Massana i per al global del país. “EMAP estava en una situació delicada des de feia temps i s’ha agreujat per la pandèmia. Evidentment, aquesta situació financera complicada, justeta, impedia tenir la capacitat per fer les inversions necessàries per ser competitius” en un sector amb “una competència ferotge”. Per tant, ho valora com “un salt qualitatiu i una embranzida” per a EMAP i el Comú de la Massana, a més de ser positiu per a Ensisa, ja que “s’enforteix”, igual que el Comú de Canillo i “Grandvalira en el seu conjunt”. Espot va augurar també conseqüències positives per al Comú d’Encamp i Saetde gràcies a “les sinergies que es crearan i que espero que es creïn amb major mesura si al final EMAP pot entrar a Grandvalira”.

A nivell de país va recordar que el de la neu és “un sector estratègic” i per tant si l’oferta d’esquí està “unificada i harmònica”, facilitarà “molt” la interlocució amb Andorra Turisme i evitarà “la superposició d’accions de reclam o de màrqueting, entre la institució pública i les privades”.

fusió
EMAP-Ensisa
refreda
l’opció
capital
peu
pistes

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Les botigues i restaurants de la massana estan contentes
Esperem que aquesta oferta unificada i harmònica sigui també "asequible" pels residents

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte