Diari digital d'Andorra Bondia
Ester Fenoll amb la coordinadora d’Afers Socials, Mercè Pascual, van fer balanç ahir de l’activitat realitzada el 2017.
Ester Fenoll amb la coordinadora d’Afers Socials, Mercè Pascual, van fer balanç ahir de l’activitat realitzada el 2017.

La gent gran que percep una pensió de solidaritat continua creixent


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

Les persones grans beneficiàries d’una pensió de solidaritat segueixen creixent i a finals de l’any passat van arribar a les 798. Es tracta de 44 persones més que el 2016, quan se n’oferien 754. Aquestes prestacions han anat creixent de forma progressiva des del 2010, un moment en què la percebien 472 persones. Per la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll, l’increment es deu al fet que aquests ajuts són cada vegada més coneguts entre la població gràcies a les campanyes d’informació del Govern. Es tracta de prestacions econòmiques periòdiques per a majors de 65 anys que no tenen prou recursos per viure ni familiars que els ajudin i garanteixen el salari mínim oficial. Durant el 2017, s’hi van destinar 3,9 milions d’euros.

De la memòria de l’àrea de Promoció a l’Autonomia corresponent a l’any passat que es va presentar ahir, també es desprèn que actualment hi ha 1.406 persones al registre de discapacitats. Es tracta de 277 persones més que el 2016, quan eren 1.129. Així, durant el 2017, es van valorar 393 expedients, dels quals 320 van tenir una resolució favorable. Fenoll va atribuir l’evolució a l’alça a la “detecció primerenca” i al fet que cada cop es passi la valoració de la Conava (Comissió Nacional de Valoració) des de més petits. Una mostra d’això és que 84 de les persones valorades l’any passat eren menors. La secretària d’Estat va destacar que això és positiu, ja que permet millorar la qualitat de vida i les expectatives de futur. D’aquesta manera, va indicar que ara es fa un seguiment més personalitzat de la gent que ha estat valorada per la Conava per informar-los “de tu a tu” sobre els programes a què pot accedir.
Si atenem a les persones amb discapacitat que perceben una pensió de solidaritat (una prestació econòmica per garantir una renda mínima perquè en cas de no poder treballar puguin viure dignament), veiem que l’any passat la xifra va créixer fins a les 180, 40 més que el 2016. Això suposa una inversió de 2 milions d’euros per part del Govern. També durant l’exercici passat es van atorgar 50 afiliacions noves a la seguretat social (un increment important, ja que un bon nombre de menors van complir la majoria d’edat) i són 355 persones les que en gaudeixen. 
De les dades de l’any passat també se n’extreu que 24 infants es van beneficiar del programa de lleure Integra i que el departament d’Afers Socials passarà a gestionar el que va adreçat a adults. En total, s’hi van destinar 86.907 euros. Dels programes d’acompanyament a la vida autònoma, nou persones han estat usuàries del Me’n vaig a casa i una de l’assistent personal (s’han format 17 persones i se n’han acreditat 13). Quant al programa de formació sociolaboral per a persones amb discapacitat, va registrar 22 beneficiaris dels quals 15 van tenir un contracte a temps complet i 7 a mitja jornada, i s’hi van incorporar quatre casos nous de les vuit valoracions que es van fer. A més, es van tancar quatre expedients. El Govern va destinar a aquest programa 243.412 euros.

 

Nous programes per als germans dels discapacitats i la inclusió a partir de 16 anys

Afers Socials preveu posar en marxa dos programes nous. El primer, Grup de germans, es durà a terme amb Salut Mental i té per objectiu donar suport als germans dels infants amb discapacitat, ja que el fill amb necessitats especials acaba centrant l’atenció dels progenitors. L’altre programa, Joves en inclusió, es posarà en marxa com a prova pilot arran de la demanda de l’Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra (Autea). L’entitat havia posat en relleu que molts infants que s’havien desenvolupat en inclusió durant l’etapa escolar, en arribar als 16 anys es trobaven amb un buit. L’objectiu d’aquest programa serà permetre que les persones amb una alta necessitat de suport puguin seguir fent activitats en entorns inclusius a partir d’aquesta edat. La prova pilot es durà a terme durant els mesos de juliol i agost.

 

pensió de solidaritat
gent gran
discapacitats
àrea de promoció de l'autonomia personal

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte