Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la inauguració de l'11è Congrés Mundial de Turisme de Neu i Muntanya.
Un moment de la inauguració de l'11è Congrés Mundial de Turisme de Neu i Muntanya.
El cònsol major de Canillo, Francesc Camp, durant la compareixença a la cerimònia d'inauguració.
El cònsol major de Canillo, Francesc Camp, durant la compareixença a la cerimònia d'inauguració.
El secretari general de l'Organització Mundial del Turisme, Zurab Pololikashvili, durant el seu discurs de presentació.
El secretari general de l'Organització Mundial del Turisme, Zurab Pololikashvili, durant el seu discurs de presentació.
El ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, en el discurs d'obertura del congrés.
El ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, en el discurs d'obertura del congrés.
Un moment de la taula rodona sobre destinacions de muntanya entre la recuperació i la mirada cap al futur.
Un moment de la taula rodona sobre destinacions de muntanya entre la recuperació i la mirada cap al futur.

La guerra a Ucraïna reduirà el turisme rus sota mínims


Escrit per: 
Laia Bautista Servat / Fotos: Facundo Santana

En el marc de la cerimònia d’inauguració de l’11è Congrés Mundial de Turisme de Neu i Muntanya, que ha donat el tret de sortida avui amb l’assistència del ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, el cònsol major de Canillo, Francesc Camp, i el secretari general de l’Organització Mundial del Turisme (OMT), Zurab Pololikashvili, aquest darrer ha augurat que el nombre de turistes russos disminuirà entre un 70 i 80% arran de l’atac de Rússia contra Ucraïna iniciat fa menys d’un mes. “L’efecte de la guerra és mental, perquè els turistes d’avui en dia tenen por de sortir fora dels seus països a causa de la incertesa de quan podran retornar”, i també és “l’increment dels preus, que afectarà el transport i conseqüentment l’abastiment de productes per a la restauració i l’hoteleria”, ha explicat Pololikashvili, que ha afegit que de cara a l’estiu se sabrà quina serà la dinàmica dels preus. Es tracta, doncs, d’un dels tres reptes i dificultats al qual s’enfronta el sector turístic des de fa dos anys, quan va esclatar la pandèmia mundial per la Covid i per l’impacte del canvi climàtic.

“En aquests temps de crisi i incertesa hem d’estar junts per ser més forts”. Així de contundent ha estat Torres davant el conflicte armat de Rússia contra Ucraïna. A més, ha assenyalat que l’encariment dels productes i la inflació, fruit d’aquest conflicte, estan perjudicant el turisme. Camp, d’altra banda, ha assenyalat que els països turístics també hauran de tenir en compte l’augment dels costos energètics per a futures estratègies a més de l’increment de la digitalització dels visitants, les propostes d’experiències en compte de productes i, sobretot, cuidar el turisme de proximitat, que va ser molt important durant l’emergència sanitària.

Pel que fa a la pandèmia, Camp ha manifestat que aquesta “ha fet aflorar els punts febles d’un sector turístic que ja deixava entreveure un model de turisme més qualitatiu que quantitatiu”, i ha indicat que avui dia els visitants busquen “defugir dels llocs massificats” a banda que “cada vegada més valoren la seguretat del destí”. Per aquest motiu, un dels altres elements que s’estan treballant i que es donaran a conèixer a través del congrés serà la sostenibilitat derivada d’“establir un equilibri entre la preservació del medi ambient i les activitats turístiques”, ha indicat el cònsol major de Canillo. En aquest sentit, el ministre de Turisme, Jordi Torres, ha emfatitzat que “el futur del turisme no tindria sentit sense la sostenibilitat”.

El tercer repte que s’estudiarà al Congrés serà la problemàtica de l’emergència climàtica, la qual, com ha puntualitzat Torres, “sabem que hi és i al final serà un company de viatge al qual tots ens haurem d’adaptar i, en el nostre cas, per poder fer que ens afecti el mínim possible al Principat”. Així doncs, els països turístics treballen per invertir en noves activitats a l’estiu per poder atreure turisme i per poder coexistir amb aquest factor climatològic advers. 

En la cerimònia d’inauguració, Torres també ha insistit en la importància de la desestacionalització i ha manifestat que “no hem ni hem de poder viure només d’uns mesos de l’any. Hem de tenir una oferta turística que vagi de gener a desembre”. Per la seva banda, el cònsol major de Canillo ha posat en coneixement els assistents del congrés les activitats que han implementat a Andorra per ampliar l’oferta turística com són: posar de pagament el mirador del Roc del Quer per evitar les massificacions dels quals els visitants busquen allunyar-se, l’obertura abans de l’inici de l’estiu del Pont Tibetà més llarg del món amb 600 metres de llargada i 200 metres de caiguda, la prohibició de l’accés motoritzat per la vall d’Incles durant el període d’estiu, entre d’altres.

L’11è Congrés Mundial de Neu i Muntanya, que ha agrupat a més de 300 assistents, s'ha pres la decisió d’integrar el turisme de Wellness juntament amb el de Neu i Muntanya per al proper congrés que tindrà lloc d’aquí a dos anys. La petició ha sorgit per part del secretari general de l’OTM qui ha manifestat la voluntat d’encarar una nova perspectiva més dins del marc del turisme. Tanmateix, el ministre ha fet saber que des de l’Executiu es feliciten perquè el jurat hagi escollit com a candidat el poble d’Ordino com a Best Village, una incitativa que pretén donar visibilitat per afavorir el desenvolupament del turisme en aquestes petites localitats. Enguany ja s’han anunciat un total de 44 pobles com els més bonics del món.

La jornada ha acabat amb una recepció de benvinguda als participants per part del cap de Govern, Xavier Espot. Prèviament Espot s'ha reunit amb Pololikashvili per fer un repàs dels projectes en curs de l’OMT. També han valorat l’evolució del Congrés i han parlat de la possibilitat d’ampliar la temàtica per tractar àmbits relacionats amb el turisme de salut i wellness.

La majoria preveu aplicar l’impost de la taxa turística a partir de l’1 de juliol d’enguany

El ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, ha comunicat avui en el marc de l’11è Congrés Mundial de Neu i Muntanya que, després d’haver parlat amb la majoria, es preveu que l’impost de la taxa turística s’apliqui a partir de l’1 de juliol.

“El sector demanava que l’entrada fos més tard, cap a finals d’any, però nosaltres ja teníem l’entrada prevista de cara a la primavera. Així que després d’haver-la adaptat vam establir que l’entrada en vigor seria l’1 de juliol”, ha detallat. A més, ha emfatitzat que una part de la proposta de llei que va dur a terme el Govern ja es va adaptar tenint en compte les peticions del sector turístic. 

D’altra banda, i qüestionat sobre l’arribada de visitants de l’Orient Mitjà al Principat, Torres ha avançat que serà de cara la temporada d’estiu, ja que als seus països són períodes de molta calor. El ministre ha detallat que des del Govern estan treballant en uns fan trips perquè els turoperadors visitin el país per conèixer de primera mà l’oferta turística de la qual disposa el Principat i, d’aquesta manera, ens facin arribar els turistes que s’hi mostrin interessats.

Andorra
Congrés Mundial de Neu i Muntanya
Mountainlikers
turisme

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte