Diari digital d'Andorra Bondia
Les emissions de contaminants a l’atmosfera del Centre de Tractament de Residus es troben dins els nivells establerts.
Les emissions de contaminants a l’atmosfera del Centre de Tractament de Residus es troben dins els nivells establerts.

La importació de residus creix un 5,1% i ja suposen el 18,9% del total


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

La importació de deixalles de les comarques veïnes per cremar al Centre de Tractament de Residus (CTR) continua creixent. I és que entre els mesos de maig i octubre passat la planta de la Comella va rebre fins a 4.616,54 tones de residus sòlids urbans procedents de la Cerdanya, un 5,71% més de les deixalles que va rebre de la comarca catalana en el mateix període de l’any passat. 

Així es posa de manifest en el darrer informe semestral, que abraça el període entre maig i octubre, que ha fet públic aquesta setmana la Comissió d’Informació i Vigilància del CTR després de la reunió de seguiment del funcionament de la instal·lació que va mantenir a mitjans de mes.
En aquests sis mesos, la planta incineradora de la Comella ha rebut un total de 24.440,02 tones de residus, un 2,90% més que els rebuts entre maig i octubre del 2019, de manera que les deixalles importades des de Catalunya suposen el 18,9% de les tractades al CTR.

El gran gruix, però, el 53,9% del total, continuen sent els residus sòlids urbans generats al  país, fins a 13.177,77 tones  aquests sis mesos, un 0,30% més que les que van arribar al CTR en el mateix període del 2019, mentre que els residus assimilables urbans, que han crescut un 15,07% i han arribat a les 3.764,08 tones, suposen el 15,4% del total de tones rebudes a la planta.

Pel que fa a d’altres tipologies de residus, la planta de la Comella ha assumit entre el maig i l’octubre fins a 1.8884,18 tones de fangs humits, fet que suposa un descens del 4,47% respecte a les tones rebudes el mateix període de l’any anterior. Per contra, els fangs secs procedents de la depuració d’aigües residuals han experimentat un creixement del 16,65 i han arribat a les 475,38 tones.

Tot i que el volum és molt més petit, l’informe semestral de la Comissió d’Informació i Vigilància permet constatar un increment significatiu dels residus sanitaris, que han crescut un 72,56%. Així, mentre l’any passat en aquest mateix període el forn incinerador va rebre 31,60 tones de residus sanitaris, enguany, i arran de la pandèmia de la Covid-19, entre maig i octubre han arribat a la planta 54,53 tones d’aquest tipus de residus.

En canvi, tant els residus carnis com els procedents de la neteja viària han experimentat un descens significatiu. Dels primers han arribat a la planta 243,94 tones, un 15,10% menys respecte a les 287,32 tones corresponents al maig i l’octubre del 2019, mentre que, en el cas dels segons, la planta ha tractat en aquests sis mesos 223,60 tones, un 18,71% menys respecte les 275,06 tones de l’any passat.

D’altra banda, i malgrat no especificar-ne la xifra, l’informe apunta que entre els mesos de maig i octubre la venda de l’electricitat produïda per la planta a Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) va caure un 6,7%. En canvi, en aquest període, es van vendre a FEDA fins a 840,33 MW d’energia tèrmica per alimentar la xarxa de calor d’Andorra la Vella. 

Quant al consum de gasoil de la planta, en el que portem d’any, la ràtio se situa en 0,05 litres per tona tractada.

Indicadors ambientals
Amb relació als diferents indicadors ambientals, l’informe posa de manifest que les emissions dels diferents contaminants a l’atmosfera han estat inferiors als límits màxims permesos, si bé durant el mes d’agost es va produir un ultrapassament en l’emissió de diòxid de sofre durant uns trenta minuts. Aquest fet eleva fins a una hora i trenta minuts el temps en què hi ha hagut una emissió per damunt dels límits en el que portem d’any, xifra molt lluny del límit màxim de 60 hores d’ultrapassament estipulat a l’any.

També es troben dins els límits previstos les analítiques de dioxines i furans i les realitzades en les aigües pluvials i residuals. En canvi, en el cas dels mostrejos de les aigües superficials per sota de la instal·lació s’han detectat dos paràmetres on s’ha sobrepassat lleugerament el límit. Es tracta concretament de concentracions de clor i d’hidrocarburs, unes alteracions ja detectades aigües amunt de la instal·lació i que des del CTR s’atribueixen a les obres que s’estan fent a la zona per part de FEDA-Ecoterm.

importació
residus
creix
5
1%
suposen
18
9%
total

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte