Diari digital d'Andorra Bondia
Vista de l’entrada a les instal·lacions de la ITV.
Vista de l’entrada a les instal·lacions de la ITV.

La ITV certificarà els vehicles del país que puguin accedir a la ZBE


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: BonDia

Els vehicles andorrans que necessitin accedir a la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Barcelona  que entrarà en funcionament al gener, no s’hauran d’inscriure al registre previst per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Així ho va anunciar el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant el tradicional esmorzar de Nadal que el Govern fa amb la premsa. “Hem aconseguit que aquestes gestions es puguin fer mitjançant la ITV andorrana”, va explicar remarcant que des del seu punt de vista “és una molt bona notícia”.

Gallardo va detallar que “és la ITV qui acreditarà els vehicles que compleixin els requisits i serà la ITV qui facilitarà la informació de manera registral a l’organisme de control de Barcelona”, de manera que es considera que s’ha assolit una fórmula “còmoda, àgil” i que dona “total garantia” que els vehicles acreditats compleixen amb els requisits fixats per entrar a la ZBE.

Els detalls de com funcionarà el tràmit es donaran a mitjans de gener, però d’entrada va celebrar haver pogut acabar amb “el neguit” que es considera que havia generat la necessitat d’inscriure’s al registre. El ministre va destacar que l’acord s’ha assolit després de “reunions i negociacions que s’han dut a terme amb la Direcció General de Trànsit i el mateix ajuntament de Barcelona”.

Igualment va recordar, per tranquil·litzar els conductors, que des del gener i fins a l’abril es farà una campanya informativa i encara no s’aplicaran sancions, cosa que els dona “temps suficient perquè es pugui posar en marxa el mecanisme que s’ha acordat” i que creu que “satisfà les dues parts”.

D’altra banda, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va descartar crear al Principat una zona de baixes emissions. Segons Calvó la problemàtica al país és diferent. “La qualitat de l’aire és bona i en tot cas, el que ens pot generar més problemes són les calefaccions de gasoil”. Per això va insistir a trobar sistemes alternatius com la cogeneració.

 

Els pactes d’Estat, tancats entre febrer i març

El cap de Govern, Xavier Espot, confia que entre els mesos de febrer i març es puguin materialitzar els tres pactes d’Estat que hi ha sobre la taula. En aquest sentit va demanar “altura de mires” als grups de l’oposició per poder assolir els acords. Espot va explicar que el que està més avançat és el referent a l’acord d’associació amb la UE i que ara s’està a l’espera d’una resposta per part del PS i de Terceravia al document proposat pel Govern. En el cas del de la reforma sanitària, s’ha treballat una proposta que es lliurarà aviat i pel que fa a les pensions és on es pensa que hi pot haver més dificultat d’entesa.

 

Espot afirma que el Govern no té “cap convicció que ens faci antiavortistes”

El debat sobre la despenalització de l’avortament també va ser present en l’esmorzar de Nadal amb la premsa. El cap de Govern, Xavier Espot, va defensar que a l’Executiu “no tenim cap convicció personal ni religiosa que ens converteixi en antiavortistes”. De fet, va afirmar que “si es demostra que hi ha solucions alternatives a la penalització que tot i així són respectuoses amb la protecció reforçada de la vida que estableix la Constitució les valorarem i, si cal, les impulsarem, perquè a nosaltres no ens satisfà que la interrupció voluntària en els tres supòsits bàsics estigui penalitzada”. 

Amb tot, va insistir que ara mateix “la despenalització per via directa té un risc d’inconstitucionalitat important”. El cap de Govern va remarcar que “no podem votar a favor d’una despenalització que ens condueixi a una situació d’inconstitucionalitat perquè seria una irresponsabilitat”. Amb tot, es va mostrar obert a estudiar possibilitats com el fet de fixar per llei l’inici de la vida, cosa que permetria despenalitzar l’avortament en el termini previ.

Espot va tornar a defensar la necessitat de mantenir el Coprincipat i va posar en relleu el servei d’acompanyament presentat fa uns dies. “No és la fita última, però és un pas endavant significatiu”, va afirmar. Sobre la possibilitat d’avançar, va sentenciar que “això no es fa des de la cridòria, l’insult i la precipitació” i va recriminar que “els que fan molt soroll no sé si volen assolir la fita perquè així els dona rèdits polítics”.

 

 

 

ITV
certificarà
vehicles
país
entrar
ZBE

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Tots els vehicles matriculats estan registrats a la Direcció General de Tránsit,es de suposar,que no caldrá anar a la ITV per que certifiquin si el vehicle compleix amb els requisits per poder circular.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte