Diari digital d'Andorra Bondia

La jornada d’envelliment i discapacitat posa l’accent en la detecció precoç


Escrit per: 
Marta Fernández

Les segones jornades Envelliment i Discapacitat, organitzades pels Tallers Xeridell de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell juntament amb BPA, van abordar ahir el diagnòstic precoç i la rehabilitació per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat.

L’encarregada de donar el tret de sortida a la jornada va ser la directora de Televisió de Catalunya, Mònica Terribas, que va exposar la necessitat que els mitjans de comunicació tractin les persones amb discapacitat “com a subjectes i no com a objectes”.
D’aquesta manera, Terribas va reiterar la necessitat que siguin tractades com a persones abans que com a discapacitats. Va manifestar que els mitjans de comunicació han de tenir aquest paper per a la normalització d’aquestes persones. Així, va remarcar que s’ha avançat en la visibilitat de les discapacitats però que “encara queda molt camí per recórrer”, i aquest camí passa precisament per mostrar la discapacitat com una cosa de la vida quotidiana.
Les jornades van tenir una gran assistència i, de fet, la sala del Centre de Congressos en què es van desenvolupar es va omplir de gom a gom. Les sessions de treball van servir perquè els assistents s’aproximessin a diferents línies de recerca i experiències que en els darrers anys han servit per transformar l’atenció i la rehabilitació de les persones amb discapacitat.
Així, l’experta Barbara Wilson va parlar dels dèficits de la funció executiva. La doctora en psicologia Olga Bruna es va centrar en el diagnòstic precoç de les malalties neurodegeneratives, que permet prevenir la discapacitat i la dependència a llarg termini. El psicòleg clínic Rafael Penadés va parlar de rehabilitació neurocognitiva, un mètode nou que té com a objectiu millorar l’atenció, la memòria i la funció executiva. De la seva banda, l’especialista en psicologia clínica de l’Institut Guttmann, Lluïsa Curcoll, va abordar la qualitat de vida. La neuropsicòloga Susanna Esteba va reclamar una atenció més gran a la semiologia cognitiva i el neuropsicòleg Alberto García va parlar de rehabilitació neuropsicològica.
El gerent de la Fundació Tutelar de les comarques gironines, Josep M. Solé, va cloure les jornades amb una ponència centrada en els aspectes jurídics i en què va fer èmfasi en la necessitat de protegir els discapacitats.
La ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez, va manifestar que el repte de les autoritats és actuar, és a dir, “millorar l’actuació” per optimitzar la qualitat de vida de les persones que pateixen algun tipus de discapacitat. També va concloure que s’està desenvolupant la llei de garantia dels discapacitats.

Senyora de Meritxell (EENSM), Carolina Serra; el director de Banca Privada d'Andorra, Joan Pau Miquel, i la ministra de Sanitat, Cristina Rodríguez, que ha fet incís en el fet que l'envelliment precoç tradueix un procés de no adaptació i que, per tant, des del seu ministeri volen estar 'vigilant el procés d'avaluació i reavaluació' de les persones amb discapacitat.
 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte