Diari digital d'Andorra Bondia
Denuncia que la llei de pensions dels funcionaris treu drets adquirits com a policia.
Denuncia que la llei de pensions dels funcionaris treu drets adquirits com a policia.

La jubilació d’un policia arriba al Constitucional per tracte desigual


Escrit per: 
P.G. / FOTO: J.G.

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs d’empara presentat per un policia que es va prejubilar el 2017. L’agent va presentar demanda a Govern perquè la reforma de la llei de les pensions dels funcionaris del 2014 li treia el que ell considera com a drets adquirits com a funcionari de policia que havia estat durant molts anys, cotitzant un 2% mensual del seu sou a un fons de jubilació. L’afer va arribar a la justícia i segons denuncia en el seu recurs ni primera instància ni el Superior van respondre als plantejaments que ell va proposar.

Segons denuncia el policia, l’anterior llei de la policia no contemplava edat mínima de jubilació i obligava els agents a cotitzar aquest 2% del salari per la jubilació. El recurrent denuncia que la llei de pensions dels funcionaris del 2014 no contempla l’especificitat del cos policial, que a diferència d’altres funcionaris sí que cotitzava per un fons de jubilació que mai es va crear. També reclama que la seva pensió es calculi basant-se en el percentatge dels anys treballats en l’anterior llei i amb un altre percentatge dels anys de la nova llei.
El policia denuncia un tracte discriminatori de la llei de pensions dels funcionaris, quan per exemple, a dins del cos, un policia que hagi entrat més vell i més tard que el recurrent cobrarà el mateix que ell, que ha cotitzat i ha treballat més anys.  També hi ha una desigualtat per voler marcar un únic criteri de pensions per tots els funcionaris quan els policies guardaven aquestes especificitats.
Per tant, el que debat el recurs no és plantejar la inconstitucionalitat de la llei de manera genèrica. El recurrent considera vulnerats els drets a la jurisdicció i a obtenir una decisió fonamentada en dret, perquè diu que ni Corts ni el Superior han respost a allò que ell ha denunciat. De fet, segons fonts properes al cas, consideren que l’aplicació de la llei de les pensions en aquest cas concret d’aquest policia “sí que és inconstitucional”. Les mateixes fonts afirmen que esperen que el Constitucional els doni la raó perquè les altres instàncies els donen resposta de com s’ha d’aplicar la llei en aquest cas de prejubilació del policia. 
En cas que el Constitucional finalment no consideri vulnerats aquests drets, remarquen que el següent pas serà anar a presentar aquesta llei de pensions i en concret l’aplicació que s’ha fet a aquest policia al Tribunal de Drets d’Estrasburg, denunciant un tracte discriminatori i la vulneració del dret a la igualtat. 

Tombat el recurs d’empara dels Cierco i la seva mare

La informació que Higini i Ramon Cierco i la seva mare van demanar a l’AREB sobre la situació de BPA, que ha estat desestimada en diverses ocasions i en vàries jurisdiccions,  va ser reconeguda parcialment el 8 d’abril passat pel Tribunal Constitucional, que va admetre el recurs d’empara i va sentenciar que se’ls havia vulnerat el dret a la defensa i el principi d’igualtat d’armes entre parts. Després, el Superior els va tornar a negar les pretensions dels recurrents i la família Cierco ho ha tornat a portar a l’alt tribunal. Segons els recurrents, el Superior no ha tingut en compte les excepcions de la llei de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d’entitats bancàries.  El Superior considera que la informació demanada és general sobre l’estat del banc i no és concreta. I el Constitucional li dona la raó en aquest aspecte, i a més, diu que la llei “no permet demanar una informació general”, i que estableix “un deure de secret amb un contingut molt ampli”.  Per tot, el Tribunal Constitucional no ha admès a tràmit el recurs d’empara. 

El TC modifica el reglament d’organització i funcionament

El Tribunal Constitucional ha modificat el seu reglament d’organització i de funcionament. Ha afegit un capítol primer dedicat a l’estatut del personal d’aquest organisme.
En aquest nou apartat apunta que les persones que integren la Secretaria General són funcionaris del Tribunal Constitucional. A més, diu que és el mateix Alt Tribunal el que determina el nombre de llocs que s’han de cobrir d’acord amb les seves necessitats, i també determina la divisió i la regulació de les funcions de cadascuna de les persones que formen part d’aquesta secretaria general. Els treballadors d’aquest departament han de passar un concurs obert i organitzat pel mateix TC, i aquest concurs està obert a persones de nacionalitat andorrana, llicenciades en Dret i en Dret andorrà amb domini del català, del castellà i del francès i anglès.
Precisament el BOPA publicava ahir l’edicte relatiu a la convocatòria d’una plaça d’oficial-lletrat o lletrada per a la secretaria general del Tribunal Constitucional.

 

 

 

 

 

Tribunal Constitucional
Cierco
policia
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic