Diari digital d'Andorra Bondia
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea.
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

La justícia europea tomba el model que obliga els residents espanyols a declarar els seus bens a l'estranger


Escrit per: 
Redacció / Foto: Agències

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha declarat il·legal la llei espanyola que obliga els residents al país veí del sud a declarar els seus béns a l'estranger. Es tracta del conegut com a 'model 720', impulsat per l'exministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i que l'actual ministra, María Jesús Montero, havia mantingut. La justícia europea rebutja tant el fons del mecanisme com les elevades multes que es preveien. Aquesta decisió podria tenir efectes a Andorra, ja que des que es va començar a qüestionar aquest model, immobiliaris, assessors jurídics i fiscals i fins i tot els mateixos dirigents polítics han vist una possible sortida per als nombrosos pisos buits i sense activtat que ciutadans residents a Espanya tenen al Principat, però que mai han arribat a declarar per temor a les multes.

El febrer del 2017 la Comissió Europea ja va dictaminar que el 'model 720' era il·legal perquè les multes són «desproporcionades», «discriminatòries» i «entra en conflicte amb les llibertats fonamentals de la UE». Davant la negativa d'Espanya de canciar la legislació, el 2019 la Comissió va portar la qüestió als tribunals.

En la sentència d'avui, el Tribunal de Justícia de la UE declara que Espanya ha incomplert les obligacions que té en virtut del principi de lliure circulació de capitals. "L'obligació de presentació del 'model 720' i les sancions derivades de l'incompliment o del compliment imperfecte i extemporani d'aquesta obligació, que no tenen equivalent en els béns o drets situats a Espanya, estableixen una diferència de tracte entre els residents a Espanya en funció del lloc de localització dels seus actius. Aquesta obligació pot dissuadir als residents en aquest estat membre d'invertir en altres estat membres, impedir-los-ho o limitar les possibilitats de fer-ho, i constitueix, per tant, una restrició a la lliure circulació de capitals".

El tribunal amdet que la legilsació podria estar justificada perquè tot i haver-hi mecansimes d'intercanvi d'informació, aquesta no és tant àmplia com la que es disposa quan els actius estan dins del propi territori. Això no obstant, es considera que la llei va més enllà del necessari.

En primer lloc qüestiona el fet que no s'estableixi una limitació temporal. "Les opcions escollides en matèria de prescripicó són desproporcionades[...], ja que permeten a l'administració tributària procedir sense limitació temporal a la regularització de l'impost que es deu per les quantitats corresponents al valor dels béns o drets situats a l'estranger". D'aquesta manera, adverteix es "vulnera l'exigència fonamental de seguretat jurídica" i afiram que "el legislador espanyol ha anat més enllà del necessari per garantir l'eficàcia dels controls fiscals i lluitar contra el frau i l'evasió fiscals".

El segon aspecte per justificar la vulneració del principi de lliure circulació de capitals el situa en la quantitat de les sancions, que poden arribar a ser del 150% del valor del bé no declarat. El tribunal considera que en ser tan elevat "li dona una caràcter extremadament repressiu i que l'acumulació amb multes de quantitat fixa previstes addicioalment pot donar lloc, en molts casos, a que l'import total de les quantitats que es deuen superi el 100% del valor dels seus béns o drets a l'estranger. Això contribueix a un menyscapte desproporcionat de la lliure circulacio de capitals".

Per últim, qüestiona el fet que les multes previstes per no declarar béns a l'estranger tinguin una quantitat fixa que "no manté la proporció amb les snacions previstes per infraccions similars en un context purament nacional, l'import de les quals no està limitat". L'import d'aquestes multes és de 5.000 euros per cada dada o conjunt de dades omès, inocmplet, inexacte o fals, amb un mínim de 10.000 euros, i de 100 euros per cada dada o conjunt de dades declarat fora de termini o no declarat per mitjans electrònics, informàtics o telemàtics quan existia l'obligació de fer-ho, amb un mínim de 1.500 euros.  

Andorra
tribunal justícia unió europea
model 720
il·legal
declaració
béns
estranger

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte