Diari digital d'Andorra Bondia
La llei d’ocupació descarta establir una prestació contributiva d’atur
La llei d’ocupació descarta establir una prestació contributiva d’atur

La llei d’ocupació descarta establir una prestació contributiva d’atur


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: SFGA/J.A.V.

L’avantprojecte de llei d’ocupació descarta avançar cap a una prestació contributiva d’atur, tal com tenen els països veïns. El Govern considera que no té raó de ser “per les circumstàncies econòmiques i socials” d’Andorra, va dir el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot. El que sí que fa aquest text és “reforçar” la prestació econòmica per desocupació involuntària creada el 2009, regulant-la a través d’una llei. En termes generals, aquest ajut no canviarà. Es mantenen els mateixos requisits d’accés, tot i que es donen més facilitats. Així, si fins ara calia estar inscrit al Servei d’Ocupació 45 dies abans de poder obtenir la prestació, amb el canvi es concedirà a partir d’aquest mateix termini o bé 90 dies després d’haver perdut la feina. Això permet eliminar algunes “situacions d’inequitat” que s’han evidenciat amb l’experiència.

Espot va remarcar que “creiem que aquesta prestació ha d’existir per a les persones que tenen dificutats per trobar feina i dificultats econòmiques, però també l’hem de regular en un text legal perquè cal estar preparats per eventuals situacions de crisi”. D’aquesta manera, totes les prestacions no contributives existents estaran recollides en normes amb rang de llei. A més, l’avantprojecte de llei impulsarà un Servei d’Ocupació més ampli. Així, crearà una cartera de serveis en matèria ocupacional que inclourà els ja existents, però que també n’incorporarà de nous. 

A més es recolliran al text els drets i obligacions dels usuaris (ja siguin treballadors en recerca o millora de feina, com les empreses que busquen personal). A banda, hi haurà un règim sancionador per als usuaris que no compleixin amb les obligacions. Actualment ja es preveuen algunes sancions, però la intenció és perfeccionar i ampliar aquest règim. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior va explicar que s’estableixen diferents tipus de sancions per a les empreses i els treballadors, però que no seran pecuniàries, ja que no es consideren apropiades. Es tracta més aviat de sancions en el sentit d’obligar a donar-se de baixa del Servei d’Ocupació, entre d’altres, en el cas que no es compleixi amb el pla de formació o les obligacions associades a la percepció de la prestació per desocupació voluntària, per exemple. “La finalitat de la llei no és repressiva, sinó divulgativa”, va asseverar Espot. Tot plegat requerirà de més recursos, sobretot per al Servei d’Ocupació.

El ministre va afirmar que aquest text legal és la culminació dels esforços que el Govern ha fet en polítiques actives d’ocupació. Tot i que ara s’ha arribat a un “atur pràcticament estructural”, indica que això no ha d’impedir posar les bases d’una llei “moderna, capdavantera i pionera”, i que ha de permetre fer front a eventuals situacions de crisi econòmica.

L’avantprojecte de llei va ser presentat ahir a la reunió de la Taula permanent per a la formació en el treball. Ara s’ha obert a l’aportació de les patronals, sindicats i associacions de persones amb discapacitat (es posarà fi al contracte de baix rendiment) perquè hi facin aportacions. S’espera que s’hi incorporin abans de finals d’any i, a inicis del 2018, la intenció és entrar el text a tràmit parlamentari perquè sigui aprovat aquesta legislatura.
Per la seva banda, el ministre d’Educació, Èric Jover, també va manifestar que la llei donarà més força a les formacions que s’ofereixen per millorar l’ocupabilitat de les persones inscrites al Servei d’Ocupació. Fins ara s’han format més de 288 persones amb una vintena de cursos que es van modelant segons les necessitats. S’ofereixen coneixements de llengua i ofimàtica, però també formacions per a treballadors de carnisseries, d’informadors turístics o d’ajudant de cambrer, entre d’altres. Aquesta darrera no es va poder fer per manca d’inscrits i ara se’n preveu fer més difusió i es remarcarà a les empreses que contractin personal amb aquestes formacions.

 

Creació del servei de foment a l’autoocupació

Amb la llei, els usuaris trobaran un Servei d’Ocupació més professionalitzat  i amb més serveis. Com a novetat, hi ha el servei de foment de l’autoocupació i el servei de foment de l’emprenedoria, entre d’altres. Els usuaris també tindran garantits els drets a través de la cartera de serveis, i el Servei d’Ocupació es fa “més àgil i amatent a les necessitats dels ciutadans”, va dir Espot. 

atur
subsidi
prestació
treball llei
ocupació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte