Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern va presentar ahir el text davant dels col·lectius implicats.
El Govern va presentar ahir el text davant dels col·lectius implicats.

La llei permetrà reclamar en cas de bretxa salarial la diferència de sou


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

L’avantprojecte de llei per a la igualtat de tracte i la no discriminació preveu que una dona que pateixi una situació de bretxa salarial al lloc de feina  podrà reclamar les diferències retributives durant tot el temps que la situació de discriminació s’hagi produït com a indemnització de danys i perjudicis. Aquest és un dels aspectes que converteix el text en “una llei molt puntera en molts aspectes”, segons va dir l’assessora externa Raquel Serrano. En aquest sentit, va afirmar que hi ha altres països que estan abordant aquesta qüestió però, en tot cas, Andorra “se situaria al capdavant dels estats més moderns en la matèria”.

A banda, i encara en l’àmbit laboral, la llei també estableix que en cas que un treballador sigui acomiadat per una causa discriminatòria aquest acomiadament es considerarà nul i s’oferirà a la persona afectada la possibilitat de continuar a la mateixa feina. Serrano va explicar que actualment això ja es produeix en algunes situacions, com ara en cas d’embaràs, però no en caràcter general. “Aquí protegim qualsevol persona objecte de discriminació”, va declarar. Per altra banda s’estableix la inversió de la càrrega de la prova. Això suposa que la víctima de la discriminació només haurà d’aportar indicis fonamentats per denunciar aquesta situació i serà la persona demanda la que haurà de presentar les proves. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va explicar que aquesta mesura suposa un avenç, al mateix temps que permet complir amb les recomanacions dels organismes internacionals. A més, recull que un cop constatat que s’ha produït aquesta discriminació es fixa una indemnització de danys i perjudicis materials i també s’inclou la presumpció de l’existència del dany moral.
Per altra banda, la llei obliga els poders públics a implementar mesures d’acció positiva. La majoria d’aquestes accions caldrà definir-les un cop la llei estigui en vigor, va dir Espot, i han de ser temporals mentre es produeixi la situació de discriminació i orientades a la part de la població que n’és víctima. Amb tot, el text ja obre la porta a determinades accions, com poden ser l’establiment en els concursos públics de mesures que permetin premiar les empreses que implementin mesures a favor de la igualtat i contra la discriminació.

Llibre blanc
L’avantprojecte de llei també incorpora les diferents prioritats que es van identificar en l’elaboració del Llibre blanc de la igualtat. Aquest és el cas de la creació d’un observatori de la igualtat al cap de sis mesos de l’aprovació del text, que permetrà recollir dades i la seva avaluació per a l’adopció de mesures. Així mateix, el ministeri d’Afers Socials haurà d’elaborar cada quatre anys un pla integral per a la igualtat de tracte i no discriminació amb mesures adreçades a les persones amb major vulnerabilitat. A banda, s’hauran de redactar amb una periodicitat també quadriennal un programa d’inserció laboral; d’inclusió social de persones nouvingudes; i per a la conciliació de la vida laboral familiar i laboral.
L’assessora externa Mònica Geronès va remarcar que la llei no només treballa per a la igualtat quan apareix una discriminació o per erradicar una discriminació, sinó que també té un vessant d’educació i sensibilització. Per això, preveu la posada en marxa de campanyes i programes de sensibilització. De fet, les expertes van destacar que tota la llei en si té una funció pedagògica. En aquest sentit, Geronès va apuntar que “té la voluntat de fer un pas endavant, fer una transformació social i que la igualtat sigui un eix central de la societat andorrana”. 
Espot va remarcar que mentre no hi hagi igualtat no n’hi haurà prou amb sensibilització, sinó que calen instruments legals per castigar les conductes contràries a la igualtat. Per això, s’han fixat sancions que se situen entre els 100 i 500 euros per les infraccions lleus; els 501 i els 3.000 euros per les greus; i els 3.001 i els 24.000 euros, per les molt greus.
La llei va ser presentada ahir a la comissió legislativa d’Afers Socials i als col·lectius implicats i ara s’obrirà un període de 15 dies perquè hi facin aportacions. El text es preveu entrar a tràmit parlamentari d’aquí  a un mes i la voluntat és que estigui aprovat abans de finalitzar la legislatura.  Es tracta d’una llei general, integral i transversal que ha de servir de base d’altres normatives sectorials, com ara una llei efectiva d’igualtat entre dones i homes. S’aplica a qualsevol subjecte, ja sigui públic o privat i en qualsevol àmbit de la vida (social o privada).

 

Sense canvis al delicte d’abús sexual i violació

Espot va afirmar que no es preveu una modificació del Codi penal amb aquesta llei en relació amb els delictes d’abús sexual, agressió sexual i violació. Amb tot, el ministre va explicar que si es constata que la tipificació d’aquests delictes no és conforme al Conveni d’Istanbul “no tindrem cap problema a modificar el Codi penal”. Així va respondre a una pregunta de la consellera general liberal Judith Pallarés, que va apuntar que no es conforme al conveni. Espot va remarcar que en el moment en què es va ratificar el Conveni d’Istanbul l’any 2014 ja es van introduir  diverses modificacions al Codi penal i no es va constatar que hi hagués cap més contingut que no fos conforme al conveni. Amb tot, va acceptar que la interpretació de les disposicions dels convenis és dinàmica i, per tant, pot haver variat.

 

 

 

 

 

llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació
discriminació
igualtat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte