Diari digital d'Andorra Bondia
La Casa Aristot Mora, situada al carrer Ciutat de Valls de la capital, es va inaugurar el 30 de juny passat.
La Casa Aristot Mora, situada al carrer Ciutat de Valls de la capital, es va inaugurar el 30 de juny passat.

La majoria d’inquilins dels pisos de la Casa Aristot Mora ja hi viuen


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Les adjudicacions dels pisos de protecció pública de Ciutat de Valls van “a tota màquina”. Ho explica al BonDia el director de l’Institut Nacional de l’Habitatge (INH), Josep Maria Pla. Segons detalla, tal com es va informar ja s’han fet pràcticament totes les entrevistes als adjudicataris. De fet, només en queden tres de pendents perquè es tracta de  persones que es troben fora del país “per situacions personals”, però preveu que aquesta setmana ja estaran al complet.

Així doncs, actualment hi viuen 17 d’aquestes persones que havien obtingut l’adjudicació i hi han anat entrant de manera progressiva durant aquest mes de març. En aquest sentit, cal recordar que els pisos de la Casa Aristot Mora, que es va inaugurar fa vuit mesos, són un total de 22, si bé convé tenir en compte que dos d’aquests habitatges els té reservats Afers Socials per reubicar persones o famílies que ho necessitin amb caràcter d’urgència. 

Així les coses, la Creu Roja Andorrana ja ha començat a treballar amb les persones adjudicatàries dels pisos i té tot el personal necessari per fer-se’n càrrec. Aquesta atenció la fa seguint el model d’acompanyament Primer la Llar, que consisteix a fer un seguiment de cada situació personal per aconseguir que els usuaris creixin en autonomia i puguin arribar a sortir de la situació de risc d’exclusió social en la qual es troben. En aquest sentit, el director de l’Institut de l’Habitatge recorda que amb cadascun dels adjudicataris s’ha realitzat una primera entrevista personalitzada per conèixer de primera mà la seva situació. Això permet fer a cadascun d’ells  una proposta de pla de treball individualitzat. Poc després es torna a parlar amb ells perquè mostrin si estan d’acord d’assolir els objectius plantejats i perquè quedi ben clar que aquest pla personalitzat “forma part del projecte i va lligat al recurs”. Finalment se signa el contracte que dona l’accés a l’habitatge amb el pla de treball pactat. Josep Maria Pla vol deixar clar que el procés que fan aquestes persones “no es tanca mai” perquè pot ser que marxin o bé que assoleixin els objectius marcats i ja no necessitin el recurs. “Esperem que això sigui dinàmic i que l’esforç que es fa de suport social porti els seus fruits”, conclou.

 

El sistema d’informació dels contractes, a punt tècnicament

El sistema d’informació dels contractes d’arrendament ja es troba enllestit des del punt de vista tècnic. Així ho ha confirmat el director de l’Institut Nacional de l’Habitatge, Josep Maria Pla. Ara “estem en converses amb els comuns per fer una presentació pública de quan es posarà en marxa el sistema”. Segons ha explicat, s’ha hagut d’adaptar l’eina a les especificitats dels comuns, “ja que cadascun té una situació tecnològica diferent”. Quan es faci la presentació pública s’informarà de quan es començaran a recollir les dades, quin serà el procés i quin serà en definitiva el document que s’haurà d’omplir. Tal com va recordar Pla, la previsió és que quan les persones vagin al Comú a fer un tràmit relacionat amb el cens o bé a canviar una adreça, serà llavors quan es recullin les dades del contracte d’arrendament d’una manera formalitzada per anar confegint la base de dades. Llavors des dels comuns s’entraran les dades i “al cap de cert temps que estigui en funcionament tindrem les dades”. 

L’objectiu és conèixer el mercat d’habitatge de lloguer. Pla remarca que dos terços de la població viu de lloguer, per la qual cosa “cal conèixer la situació d’aquest mercat per fer propostes de millora i poder saber quin és el preu mitjà de lloguer de cada zona”. A partir d’aquí es podrà definir el preu assequible, que la llei determina que ha de ser un 25% per sota del preu de la zona.

Pel que fa als pisos buits, el director de l’Institut de l’Habitatge explica que s’està fent l’anàlisi de risc que comporta treballar amb les dades dels propietaris segons preveu la llei de protecció de dades. El pas següent serà demanar a les companyies subministradores d’energia la informació sobre els consums i esbrinar quina és la situació d’aquests habitatges. 

Andorra
aristot mora
pisos
protecció pública
Habitatge

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte