Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió dels grups de la majoria amb les associacions, ahir.
Un moment de la reunió dels grups de la majoria amb les associacions, ahir.

La majoria proposa que la CASS pagui el 90% de l’ingrés de menors en centres


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Demòcrates

Els grups parlamentaris de la majoria (Demòcrates, GPL i Ciutadans Compromesos) entraran a tràmit els pròxims dies una proposta d’acord sobre salut mental per reforçar els serveis i millorar l’acompanyament de pacients i familiars. Segons exposen en un comunicat, la proposta d’acord se centra en vuit punts. Així, s’encomana al Govern revisar els convenis establerts amb centres terapèutics i educatius per a menors d’edat, per tal que els trastorns mentals i les addiccions quedin inclosos als circuits habituals de la CASS, quedant a càrrec de la família només com a màxim el 10% del cost total. També s’encomana al Govern dotar el servei de Salut Mental dels recursos econòmics i humans necessaris per fer front a l’increment de casos i per garantir l’acompanyament de les famílies. En la mateixa línia, es proposa tenir correctament dimensionada l’àrea d’hospitalització de Salut Mental i del centre de dia. També s’incideix en el programa de seguiment individualitzat per a persones amb trastorn mental sever i risc d’exclusió social, de manera que es reforci el seguiment dels que s’allotgen als immobles que posa a disposició el Govern. Així mateix, s’insta a reforçar les campanyes de prevenció i sensibilització sobre salut mental entre els infants i joves, a garantir la formació a professionals i a continuar impulsant la figura de l’educador de carrer per millorar la detecció de casos o de joves vulnerables a patir alguna patologia de salut mental.

La majoria situa aquesta  proposta en el context actual d’augment de persones que presenten alguna patologia relacionada amb la salut mental, en totes les franges d’edat, així com l’agreujament de les patologies ja detectades, un fenomen amplificat pels efectes de la pandèmia. També assenyalen que la proposta és fruit de les reunions mantingudes les darreres setmanes amb les entitats Projecte Vida, Associació de Familiars per a la Salut Mental d’Andorra (Afmma) i l’Associació per la Defensa del Jovent en Risc d’Andorra (Adjra). Després d’escoltar-les, s’han constatat certes casuístiques sobre les quals calia actuar, s’han tingut en compte els seus neguits i s’ha consensuat el document final, que dilluns al vespre va ser presentat a les tres associacions.

“Molt contents”
Les tres associacions es van mostrar molt satisfetes que s’hagi assolit aquesta proposta d’acord en matèria de salut mental. “Era necessari i estem molt contents”, ha declarat la presidenta de l’Adjra, Sandra Cano. I és que l’ampliació de la cobertura de la CASS fins al 90% del cost de l’ingrés de joves en centres terapèutics de fora del país era una demanda sol·licitada “moltes vegades” per l’entitat des de feia ja un temps. Així, ha recordat que hi ha famílies que no poden pagar la despesa que suposa l’ingrés d’un fill en aquest tipus de recurs, que en algun cas pujava fins a 1.780 euros al mes. Per a les famílies “serà un respir”, ha afirmat Cano.

La presidenta d’Afmma, Rosa Lluís, ha destacat la importància d’aquesta proposta afegint que els grups es van comprometre que en un termini de dos mesos es revisarien els convenis establerts. Igualment, va remarcar la necessitat d’ampliar l’àrea de Salut Mental de l’hospital perquè la unitat infantojuvenil estigui completament separada dels adults. 

Per la seva banda, la presidenta de Projecte Vida, Eva Tenorio, ha agraït el canvi que suposa que la derivació als centres entri per la CASS, ja que suposa reconèixer que “les addiccions són una malaltia i no un problema social”. A més ha subratllat la importància d’haver pogut posar sobre la taula la manca de recursos per a salut mental i addiccions i la necessitat d’un abordatge del tema des d’una perspectiva de gènere. 

proposta
acord
salut mental

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte