Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances i portaveu en funcions, Cesar Marquina, aquesta tarda.
El ministre de Finances i portaveu en funcions, Cesar Marquina, aquesta tarda.

La mascareta deixa de ser obligatòria a centres sanitaris i sociosanitaris


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: SFGA

El Govern ha decidit deixar sense efecte l’obligatorietat de portar mascareta als centres sanitaris i sociosanitaris. Així ho ha anunciat el ministre de Finances i portaveu en funcions, César Marquina, després de constatar la poca incidència que té la Covid a dia d’avui (actualment només hi ha 18 casos actius). El decret, que ha entrat en vigor avui i estarà vigent fins al 10 de maig, com a mínim, preveu que ni el personal ni els usuaris de consultoris mèdics i centres d’atenció primària hagin de portar mascareta. D’igual manera, tampoc l’han de portar el personal de les residències assistides sociosanitàries, de les llars residencials per a persones amb discapacitat, dels centres sociosanitaris, de les cases pairals i dels casals d’avis, ni els visitants de tots aquests espais. Segons ha informat el Govern, tampoc és obligatori que portin mascareta les persones infectades per SARS-CoV-2.

Ara bé, en el cas de l’hospital, des de l’Executiu es s'ha aclarit que el SAAS podrà determinar les seves pròpies mesures preventives i per tant pot donar-se el cas que sí que fixi l’obligatorietat d’usar mascareta.
Tot i així, es continua recomanant seguir les mesures de protecció bàsica, com ara utilitzar mascareta si es tenen símptomes respiratoris, si s’és una persona especialment vulnerable o si s’està en contacte amb ells. També es recorda la importància de mantenir hàbits d’higiene de les mans més sovint, netejar i desinfectar els espais, els equipaments i els materials de manera freqüent i en els espais interiors s’ha de garantir la renovació de l’aire de manera periòdica mitjançant ventilació natural o forçada.

D’altra banda, Marquina també ha informat de l’actualització de dades sanitàries. Fins avui el nombre total de casos diagnosticats és de 47.974 i com s’ha dit, només 18 actius. Hi ha hagut 47.791 altes i les defuncions vinculades a la malaltia sumen 159. Pel que fa a les vacunes administrades, des de l’inici del pla s’han inoculat 161.440 vaccins: 58.197 primeres dosis, 57.568 segones, 43.107 terceres i 2.568 quartes dosis. Si algú vol vacunar-se, s’ha de concertar cita a través del telèfon 821 955 i no és necessària cap prescripció mèdica.

Fibromiàlgia
El consell de ministres també ha aprovat, a proposta del ministre de Salut, una modificació del reglament de les prestacions d’incapacitat temporal per incloure la fibromiàlgia, reconeguda a partir d’ara de forma oficial. El canvi permet que la malaltia es consideri un diagnòstic mèdic i permetrà disposar d’una baixa laboral per una mitjana establerta de 30 dies. Fins ara, les incapacitats temporals per aquesta patologia s’atorgaven per assimilació a altres patologies.

 
Marquina no ha descartat que si la malaltia és prou greu es pugui tenir accés a una avaluació de la Conava per tal de poder accedir a algun tipus de prestació per una incapacitat definitiva.

mascareta
César Marquina
fibromiàlgia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte