Diari digital d'Andorra Bondia
El pla ha de permetre detectar els punts negres que frenen el desenvolupament del comerç.
El pla ha de permetre detectar els punts negres que frenen el desenvolupament del comerç.

La Massana tindrà un nou pla per potenciar el comerç i el turisme


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El Comú de la Massana impulsarà un nou pla de desenvolupament local, comercial i turístic de la parròquia. Aquest treball serà una continuïtat i posada al dia del Pla de dinamització i comerç elaborat fa deu anys. Tal com va explicar el conseller de Turisme, Comerç i Dinamització, Sergi Balielles, aquell projecte ha ajudat a assolir l’objectiu que perseguia i una mostra són els passos endavant que s’han fet en la desestacionalització de l’activitat turística. Amb tot, s’ha constatat que “les accions que es van establir aleshores estan envellint”. Així, va apuntar que si una dècada enrere el neguit era la dinamització avui la situació és una altra. Per tot plegat, Balielles va remarcar que el pla de què es disposava ha “caducat” i cal “refrescar-lo” per “afrontar els propers anys amb noves ofertes, noves activitats” i resoldre els neguits que encara resten entre els comerciants i hotelers.

El conseller va posar alguns exemples, com ara l’existència d’alguns “punts negres” que suposen un fre al desenvolupament del comerç. En aquest cas, doncs, el pla haurà d’ajudar a analitzar per què hi ha zones que tenen menys activitat comercial que d’altres, ja sigui perquè pateixen un dèficit d’aparcament o perquè es troben en un indret que no és comercial, va apuntar. Davant d’això, Balielles va remarcar que per potenciar una zona no tot passa per organitzar-hi esdeveniments.
Per impulsar el pla, el Comú comptarà amb una empresa privada que haurà de redactar-lo. És per aquest motiu que dimecres passat, el BOPA ja va publicar la convocatòria d’un concurs per adjudicar aquests treballs. Balielles va explicar que tindrà un abast internacional perquè, tot i que hi ha empreses del país que tenen experiència en aquest àmbit, “volem obertura d’esperit”. A finals d’abril es farà l’obertura dels plecs i la intenció és que a inicis de maig ja es puguin començar els treballs. La voluntat de la corporació és que aquesta empresa tingui el pla al més aviat possible perquè les accions ja es puguin aplicar l’any que ve. I perquè això sigui possible cal introduir una partida al pressupost del 2019. El Comú estima que el cost que tindrà la redacció del projecte pujarà a un màxim de 27.000 euros, que és la partida que es va preveure als comptes d’aquest 2018.
Un dels objectius de la corporació és implicar-hi el sector privat. “Volem intentar consensuar-ho. Ha de ser un pla de tothom”, va dir el conseller de Turisme, Comerç i Dinamització massanenc. La iniciativa ja s’ha tractat amb la minoria, que ha expressat la voluntat d’oferir la màxim col·laboració. D’aquesta manera, el desenvolupament del projecte es vol dur a terme de forma conjunta entre el sector públic i el privat i implicar també el Parc Natural del Comapedrosa i, com no pot ser d’altra manera, l’estació d’esquí de Pal-Arinsal. D’aquí n’ha de sorgir la posada en marxa d’accions conjuntes. 
Quant a la durada d’aquest pla, Balielles va remarcar que establirà accions immediates però d’altres que es poden assolir a més llarg termini. En aquest sentit va apuntar que el pla hauria de tenir una consolidació al cap de tres o quatre anys. Amb tot, va remarcar que cal buscar un model per a d’aquí a un termini d’entre cinc i deu anys.

Pressupost
Preguntat sobre la inversió que comportaran les accions que s’estableixin al pla, Balielles va indicar que avui el pressupost de Turisme és de 300.000 euros. “Potser és suficient o potser caldrà ampliar-lo”, va assenyalar i va afegir que en tot cas serà el pla el que determinarà el pressupost necessari per al desenvolupament de les fites que s’hi recullin.

Massana
pla de desenvolupament local
comerç
turisme
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic